Aanzienlijk lagere wijnoogsten in Italië, Frankrijk en Spanje

De grootste landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca voorspelt een historisch lage Europese wijnoogst voor 2021/2022. Er zal vooral minder wijn uit Italië, Frankrijk en Spanje komen.

Aanzienlijk+lagere+wijnoogsten+in+Itali%C3%AB%2C+Frankrijk+en+Spanje
© Niclas Albinsson

Na een jaar van uitdagende klimatologische omstandigheden in Zuid-Europa, zal de wijnoogst naar verwachting aanzienlijk lager en korter zijn in vergelijking met het vorige verkoopseizoen. Naast de voorjaarsvorst, die ongeveer 30 procent van de teelten in Frankrijk en Noord-Italië decimeerde, hebben hagel, droogte en ziekten de verliezen nog versterkt.

De wijnproductie in de drie belangrijkste producerende landen, Italië, Frankrijk en Spanje, wordt geschat op ongeveer 117,3 miljoen hectoliter. Een daling van 18 procent ten opzichte van 2020/2021. Ondanks de variabiliteit en de onzekere klimatologische omstandigheden is de kwaliteit van de druiven aanzienlijk hoger en dat belooft veel goeds voor kwaliteitswijnen.


In Italië schommelt de wijnproductie naar schatting tussen minimaal 43,7 miljoen en maximaal 45 miljoen hectoliter, wat neerkomt op een daling van 9 procent. Veel gebieden in Noord- en Midden-Italië werden hard getroffen door de voorjaarsvorst die tot 40 procent van de nieuwe bloemknoppen vernietigde. Maar er zijn goede vooruitzichten voor witte wijn.


Sterkste oogstdaling in Frankrijk

Frankrijk voorspelt de sterkste daling: 29 procent ten opzichte van 2020/2021. De voorjaarsvorst heeft ongeveer 30 procent van de teelten in het land gedecimeerd. In combinatie met plantenziekten zal het naar verwachting resulteren in een historisch lage oogst, vergelijkbaar met die van 1977.

Spanje voorziet een oogst van 39,5 miljoen hectoliter, 7 miljoen hectoliter minder dan de vorige (46,5 miljoen hectoliter). De oogst is begonnen met fruit van zeer goede kwaliteit, maar dit zal naar verwachting kort duren, vooral door de zomerdroogte en af en toe vorst- en hagelincidenten.

In Duitsland zullen de oogstvolumes naar verwachting onder de 9 miljoen hectoliter en onder de tienjarige gemiddelde opbrengst liggen. Portugal is het enige land waar een, zij het zwakke, stijging (+1 procent) wordt verwacht. Hongarije verwacht dat de oogstopbrengst tussen de 2,5 en 3 miljoen hectoliter zal liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer