Projectregisseur verbindende factor bij Regio Deal in Noorden

Het gebied Veenkoloniën, Westerwolde, Oldambt is een van de acht proefgebieden in de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland. Harold Martens van provincie Groningen is projectregisseur.

Projectregisseur+verbindende+factor+bij+Regio+Deal+in+Noorden
© Provincie Groningen

Waar staat de Regio Deal voor?

'De Regio Deal is een gezamenlijk ambitie om Noord-Nederland als koploper voor een duurzaam platteland op de kaart te zetten. Dit doen we door een gebiedsgerichte aanpak waarbij grondgebruikers de mogelijkheid krijgen om invulling te geven aan natuurinclusieve landbouw die past in het gebied.

Het is goed dat er veel ideeën komen en worden uitgewerkt, maar we moeten voorkomen dat we het wiel opnieuw uitvinden

Harold Martens, projectregisseur provincie Groningen

'De acht geselecteerde gebieden hebben elk hun eigen kenmerken en uitdagingen. In Westerwolde en de Veenkoloniën is bodemgezondheid bijvoorbeeld een belangrijk item. Bodemleven is ook natuurinclusief.'


Wat is de aanpak?

'In elk gebied wordt eerst een gezamenlijk streefbeeld opgesteld: waar willen we in 2030 staan? Aan de hand van dit streefbeeld wordt een actieplan opgesteld. Daarin is onder meer aandacht voor samenwerking, experimenten en kennisoverdracht.'


Wat is uw rol als regisseur?

'Ik probeer de verbindende factor te zijn. Bijvoorbeeld tussen een boer met een goed idee en een kennisinstelling. Het is goed dat er veel ideeën komen en worden uitgewerkt, maar we moeten voorkomen dat we het wiel opnieuw uitvinden. Daarom is verbinding belangrijk. En samenwerking, bijvoorbeeld met de agrarische collectieven. Samenwerking is het sleutelwoord om tot succes te komen.'


Wat kunt u betekenen voor boeren met een goed idee?

'Voor het gebied Veenkoloniën, Westerwolde, Oldambt is een subsidieregeling voor boerenexperimenten. In andere gebieden komt deze later beschikbaar. Ik ga met boeren om tafel om hun idee goed op papier te zetten en uit te werken tot een haalbaar projectplan. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is voor ons belangrijk dat er voorlopers zijn die dingen willen uitzoeken en de resultaten willen delen.'Waar let u op?

'Ik vind het belangrijk dat het geld echt bij die boer terechtkomt. Natuurlijk kan er wel expertise worden ingehuurd, maar de boer moet centraal staan. En ik vind een verdienmodel een belangrijke vereiste voor een geslaagd project. Want als dat er niet is, gaat niemand het overnemen.

'Daarnaast moet er een stukje kennisdeling in zitten. Ik wil bijvoorbeeld de komende zomer graag met leerlingen het veld in om te zien hoe het experiment in de praktijk uitpakt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer