FloraHolland heeft personeelstekort

Bloemenveiling Royal FloraHolland kampt met een tekort aan personeel. De distributie van bloemen en planten hapert daardoor.

FloraHolland+heeft+personeelstekort
© Thierry Schut

De veiling ondervindt veel last van de krappe arbeidsmarkt. Op drukke dagen komt FloraHolland meer dan honderd werkkrachten tekort. In augustus berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er tegenover elke 100 werkzoekenden 106 openstaande vacatures staan. Dat is in vijftig jaar niet voorgekomen.

'Het zou me niet verbazen als in de logistieke sector het verschil tussen vraag en aanbod veel groter is dan het gemiddelde, net als in de horeca', zegt Leendert-Jan Plaisier, verantwoordelijk voor de logistiek bij FloraHolland.

Door het grote tekort aan arbeidskrachten laat de dienstverlening aan kopers sterk te wensen over. De eindtijden voor levering van partijen aan klanten lopen op, wat weer logistieke gevolgen heeft verder in de keten. Zolang een handelaar niet alle producten heeft ontvangen, stagneert zijn proces.


Twintig minuten tot uur vertraging

In de regel levert de bloemenveiling de gekochte partijen op tijd af. Maar door de krapte gaat het bedrijf, afhankelijk van de drukte, twintig minuten tot een uur over de eindtijd heen.

Om de serviceverlening weer op peil te krijgen, zet het FloraHolland kantoorpersoneel in op logistieke processen. Verder werkt de veiling samen met uitzendbureaus die bijvoorbeeld krachten inzetten bij gemeentelijke gezondheidsdiensten. 'Die houden nu medewerkers over omdat er minder coronagerelateerd werk is', stelt Plaisier. De veiling betaalt ook een tijdelijke markttoeslag op het basissalaris voor verschillend logistiek werk.


Samenwerking met andere bedrijven

Daarnaast heeft FloraHolland contact met andere bedrijven om fulltimekrachten te kunnen werven die parttime bij FloraHolland en parttime bij deze ondernemingen aan de slag kunnen.

Eigen medewerkers meer uren aanbieden, is een andere stap. FloraHolland wil zo het werk aantrekkelijk houden. Plaisier: 'Wanneer we in de nabije toekomst de nieuwe logistiek draaiend hebben, kunnen we medewerkers meer uren aanbieden. We kunnen dan namelijk op klantniveau bepalen welke aflevering haast heeft en welke kan wachten.'

De schaarste aan werknemers komt voor op de exportlocaties van de veiling in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. In Eelde speelt het probleem niet.


Geen verband met proeven

Volgens Plaisier houdt het personeelstekort op geen enkele manier verband met de proeven die FloraHolland momenteel uitvoert om de nieuwe logistiek te testen. De veiling heeft zo'n 2.500 mensen in dienst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer