Campagne #Emissiereductiesprint brengt inspanningen telers voor voetlicht

Met de campagne #Emissiereductiesprint laten akkerbouwers en ook andere gewastelers zelf zien welke maatregelen zij nemen om gewasbeschermingsmiddelen effectief toe te passen.

Campagne+%23Emissiereductiesprint+brengt+inspanningen+telers+voor+voetlicht
© Niels van der Boom

Het startschot voor de campagne werd donderdag gegeven bij de opening van de Landelijke Themadag Driftreducerende en innovatieve spuittechnieken in het Flevolandse Dronten. Dat gebeurde door voorzitter Dirk de Lugt van BO Akkerbouw. De nieuwe campagne is een initiatief van BO Akkerbouw, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente.

'Het idee van de campagne is dat agrarisch ondernemers zelf het verhaal doen over de maatregelen die ze toepassen om de emissie op hun eigen bedrijf te beperken', meldt Peter Knippels, specialist akkerbouw bij LTO Nederland. 'Hiermee willen we de goede voorbeelden in de schijnwerpers zetten en ook ondernemers bij elkaar in de keuken laten kijken om inspiratie op te doen.'


Video's en vlogs

Op de campagnepagina emissiereductiesprint.nu worden video's en vlogs van ondernemers, adviseurs en loonwerkers getoond. De Lugt riep bij zijn aankondiging van de campagne alle betrokkenen op om eigen voorbeelden van de goede landbouwpraktijk op het gebied van emissiereductie in te sturen voor plaatsing op die website. Aanleveren kan via emissieredcutiesprint@lto.nl.De akkerbouwvoormannen Teun de Jong van NAV, Leendert Jan Onnes van NAJK en Jaap van Wenum van LTO geven alvast het voorbeeld met vlogs om te laten zien wat zij op hun eigen bedrijf doen om emissie van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Tevens gaan zij in op de noodzaak om te werken aan een schonere milieu en het voorkomen van overlast voor omwonenden. Dat gebeurt onder meer als bijdrage aan het behoud van een breed middelenpakket.


Breed gedragen

Knippels meldt dat de campagne breedgedragen is. Naast de drie initiatiefnemers hebben de overige leden van BO Akkerbouw met aanvulling van Nefyto, Agrodis, Cumela, KAVB en Fedecom hun steun toegezegd. 'De KAVB gaat er onder meer voor zorgen dat ook minimaal tien bollenkwekers input leveren in de vorm van vlogs en video's', zegt Knippels.

De #Emissiereductiesprint maakt onderdeel uit van Actieplan Plantgezondheid, Pakket van maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten en Versterkte Kennisspreiding DAW. Met een sprint willen de sectororganisaties de gewastelers ondersteunen bij hun ervaringen met nieuwe spuittechnieken, maar ook laten zien dat er de afgelopen jaren al veel is bereikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer