Stal van de Toekomst moet stikstofemissie reduceren met 85 procent

Via het concept Stal van de Toekomst kan 85 procent minder stikstofemissie en 80 procent methaanreductie worden behaald, stelt André Oldenkamp van stichting Kiemt. Varkenshouders die hier kansen in zien, kunnen zich aanmelden voor een leertraject.

Stal+van+de+Toekomst+moet+stikstofemissie+reduceren+met+85+procent
© familie verhoeven

André Oldenkamp van stichting Kiemt ondersteunt bij het uitrollen van het concept Stal van de Toekomst in Oost-Nederland. Met brongerichte maatregelen wordt 85 procent minder stikstofemissie en 80 procent methaanreductie behaald, in combinatie met meer dierenwelzijn en een betere diergezondheid.

Deze emissieresultaten heeft Oldenkamp drie keer laten checken en ze blijken te kloppen. Daarom wordt een cursus met verdiepingsmodules georganiseerd om kennis over deze vorm van duurzame varkenshouderij te delen met varkenshouders. Oldenkamp: 'Kijken of ze daar op hun eigen bedrijf wat mee kunnen.'


Beter stalklimaat

Dagelijks mest verwijderen uit de stal en naar de vergister brengen. Snel, zodat veel methaan kan worden benut voor het produceren van biogas. Dit zorgt voor een beter en schoner stalklimaat en is dus ook prettiger voor de dieren, zodat zij weer beter presteren. Wageningen University & Research heeft de hele mestketen met emissies van de Stal van de Toekomst in beeld gebracht en dat is gunstig voor dat stalconcept. Het principe werkt, maar het traject van opschaling van het stalconcept is nog een zoektocht.

In zes verdiepende leersessies kunnen varkenshouders tot in detail kennismaken met het principe van de Stal van de Toekomst. Tijdens de startbijeenkomst wordt vooruitgeblikt naar de sessies die begin september beginnen.

1: Het dier centraal (gezondere dieren met minder stress en agressie die topprestaties leveren).
2. Voeding (goed voer en voldoende schoon drinkwater dragen bij aan een lagere voerconversie).
3. De stal (geur en schadelijke gassen beperken door bestaande stallen te renoveren).
4. Mest (spoelen, scheiden, vergisten en bewerken).
5. Monitoring en gebruik van data.
6. Integrale aanpak.

Aanmelden voor de cursus van de Stal van de Toekomst is nu mogelijk. Kiemt organiseert de cursus in samenwerking met De Hoeve Innovatie, Encon Clean Energy, KDV en Wageningen University & Research.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer