Marges melkveehouder blijven krap, ondanks stabiele zuivelmarkt

De vooruitzichten op de zuivelmarkt zijn goed, maar de marges voor de melkveehouders blijven krap. Dat komt vooral door de hogere voerkosten, stelt Rabobank in de nieuwste kwartaalupdate voor de melkveehouderij.

Marges+melkveehouder+blijven+krap%2C+ondanks+stabiele+zuivelmarkt
© Het Hoge Noorden

De wereldwijde vraag naar zuivel is stabiel. In de meeste regio's zijn de melkprijzen hoog en stijgt de melkproductie. Aanhoudende logistieke uitdagingen zorgen voor hogere kosten, maar hebben nog geen impact op de vraag en het aanbod van zuivel.

Voor de drie belangrijkste melkproducerende regio's (Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Europa) verwacht Rabobank een toename van de melkproductie. De prijzen van basiszuivelproducten, zoals melkpoeder en boter, daalden licht tijdens de zomermaanden door de relatief lage handelsvolumes en terughoudende kopers op de markt. Toch zijn de prijzen voor veel basiszuivelproducten nog steeds bovengemiddeld.

In het tweede kwartaal van 2021 groeide de Europese melkproductie met 1,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze groei is met name afkomstig uit Ierland en Italië. De melkproductie in Nederland daalde in mei licht, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Deze daling in productie zette sterker door in juni (-2,3 procent) en juli (-3,1 procent).


Sterke vraag naar zuivel

De vooruitzichten voor de Europese vraag naar zuivel zijn goed. Verkopen in restaurants en andere horecagelegenheden profiteerden van de versoepelingen in de afgelopen zomermaanden in vrijwel heel Europa. Hoewel de omzet nog niet vergelijkbaar is met 2019 (voor de coronapandemie) wordt het gat wel kleiner.

Niet alle spelers en afzetkanalen profiteren volgens Rabobank evenveel van het economisch herstel. In de retailkanalen zullen de prijzen de komende maanden op een vergelijkbaar, hoog niveau blijven, terwijl de volumes in dit kanaal afnemen naar het niveau van voor de pandemie.

Ook de marges voor de melkveehouders blijven onder druk. 'De hogere melkprijzen werden echter grotendeels teniet gedaan door hogere voerkosten en inflatie', zegt Dekkers. Deze ontwikkeling geldt niet alleen voor Nederland: 'Vooral door die hogere voerkosten neemt de druk op de marges voor melkveehouders wereldwijd toe'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer