Onduidelijkheid+over+status+doorstart+Veldleeuwerik
Nieuws
© EeDee Fotografie

Onduidelijkheid over status doorstart Veldleeuwerik

Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) hebben deze week schriftelijke vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over de voortzetting van de activiteiten van Stichting Veldleeuwerik.

Aanleiding voor de vragen is een bericht in het landbouwblad Vee & Gewas waaruit blijkt dat het enthousiasme en de bereidheid om door te gaan met het duurzaamheidsprogramma daalt. De oorzaak zou onder meer zijn dat de uitkomsten van de verkenning over de voortzetting van de activiteiten van Veldleeuwerik nog steeds op zich laten wachten.

Lodders en Geurts vragen aan minister Schouten wat de uitkomsten zijn van deze verkenning en indien dit nog niet bekend is, wanneer ze dan verwacht hierover de uitkomsten met de Kamer te kunnen delen. De verkenning naar een eventuele doorstart van Veldleeuwerik wordt uitgevoerd door Matthé Elema, voormalig directeur van BO Akkerbouw, in opdracht van het ministerie van LNV.


Activiteiten in afgeslankte vorm

Beide Kamerleden willen ook van de bewindsvrouw weten of het klopt dat de activiteiten van Veldleeuwerik mogelijk in afgeslankte vorm door derden kunnen worden voortgezet. En hoe dat zal worden ingericht en eventueel gestimuleerd. Lodders en Geurts benadrukken dat het een verlies zou zijn als het praktijknetwerk van studiegroepen met akkerbouwers die zelf willen verduurzamen, niet wordt gecontinueerd.

Minister Schouten heeft eerder nog aangegeven dat ze een rol zag voor Stichting Veldleeuwerik bij het uitvoeren van onder meer het nationaal programma landbouwbodems, het uitvoeringsprogramma gewasbescherming en het herstel van biodiversiteit. Het is onduidelijk hoe dit nu ingevuld gaat worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer