%27Seed+Valley+groeide+van+sectorinitiatief+tot+sterk+merk%27
Interview
© Pixabay

'Seed Valley groeide van sectorinitiatief tot sterk merk'

Hein Bemelmans, directeur marketing en sales bij Enza Zaden, is de nieuwe voorzitter van Seed Valley. Wat begon als sectorinitiatief in Noord-Holland van zaadveredelaars om goed gekwalificeerd personeel te werven, is een internationaal bekend merk geworden.

Seed Valley bestaat tien jaar. Wat is de waarde ervan?

'Het is tien jaar geleden begonnen als sectorinitiatief om goed en juist gekwalificeerd personeel aan te trekken. De betrokken bedrijven hadden moeite om personeel te vinden. Dat was lastig, omdat er heel weinig aanbod van personeel was en omdat het Noorden van Noord-Holland, een eind boven Amsterdam, niet in het vizier was als plek om te werken.'

Inmiddels hebben veel mensen een baan bij de bedrijven in Nederland gevonden, maar nog meer in het buitenland

Hein Bemelmans, voorzitter van Seed Valley

Is dat probleem nu opgelost?

'De situatie is nu heel anders. Er komt veel meer goed geschoold personeel van de opleidingen vandaan. Het gaat niet alleen om hooggeschoold personeel, maar vooral om juist geschoold personeel.

'Dat zijn trouwens niet alleen mensen voor veredelingstechniek, maar ook bijvoorbeeld laboratoriummedewerkers, ICT-mensen en mensen met een financiële achtergrond. Bio-informatica wordt steeds belangrijker. Onze sector digitaliseert sterk.'

Waardoor komt dat succes?

'Dat heeft toch echt te maken met de krachtenbundeling van de bedrijven. We waren allemaal gebaat bij goed personeel, we hadden hetzelfde vraagstuk. Inmiddels hebben heel veel mensen een baan bij deze bedrijven in Nederland gevonden, maar nog veel meer mensen in het buitenland. Duizenden mensen, want het zijn allemaal internationaal werkende bedrijven.'

Is Seed Valley niet meer dan dat? Heeft het geen marketingdoel?

'Dat is niet het primaire doel. Maar ik heb Seed Valley in tien jaar tijd wel zien ontwikkelen van een sectorinitiatief naar een sterke merknaam voor een succesvolle sector in Noord-Holland. Dat heeft kabinetsleden hierheen getrokken en zelfs het Koninklijk Huis. Via de organisatie van Seed Valley worden bedrijven benaderd. We spelen ook een rol in het topsectorenbeleid.'

Gaan jullie daar meer mee doen?

'We gaan kijken of we daar nog meer van kunnen profiteren. Het geeft in ieder geval het succes van Seed Valley aan.'

De Open dagen, eind september, worden ook tegelijk gehouden.

'Dat is geen activiteit van Seed Valley. Dat is op initiatief van de bedrijven zelf. Het trekt veel gasten uit binnen- en buitenland. Maar het zijn de individuele bedrijven die de gasten uitnodigen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer