Voedsel is wereldwijd opnieuw duurder

De wereldwijde voedselprijzen zijn in de maand april voor de elfde opeenvolgende maand gestegen. De voedselindex van de VN-voedsel- en landbouworganisatie (FAO) steeg in april met 1,7 procent (2 punten) tot 120,9 punten. De toename is een gevolg van forse stijgingen van suikerprijzen, oliën, vlees, zuivelproducten en granen.

Voedsel+is+wereldwijd+opnieuw+duurder
© Han Reindsen

De FAO Food Price Index is een handelsgewogen indicator die de internationale marktprijzen van vijf belangrijke voedselgrondstoffen in de gaten houdt. Na een korte pauze in maart dook de FAO-graanprijsindex in april weer op. De subindex steeg met 1,5 punt of 1,2 procent tot gemiddeld 125,1 punten en lag 25,8 punten of 26 procent boven het niveau van april 2020. De stijging van de mondiale maisprijzen met 5,7 procent komt volgens de FAO door een kleiner areaal mais dan eerder verwacht in Argentinië, Brazilië en de Verenigde Staten

De FAO-prijsindex voor plantaardige olie bereikte in april een gemiddelde van 162 punten, met 2,9 punten of 1,8 procent meer dan in de voorgaande maand. Volgens de FAO hebben de stijgende prijzen van soja, raapzaad en palmolie de lagere prijzen voor zonnebloemolie ruimschoots gecompenseerd.


Zuivel

De FAO-melkprijsindex bedroeg in april gemiddeld 118,9 punten, een stijging van 1,4 punten of 1,2 procent ten opzichte van maart. Dit is ook een stijging voor de elfde maand op rij en 24,1 procent hoger dan een jaar geleden. Boter en melkpoeder stegen in prijs als gevolg van een grote importvraag uit Azië.


Voor de zevende maand op rij klom de FAO-vleesprijsindex in april naar gemiddeld 101,8 punten. De varkensvleesprijzen stabiliseerden zich na aanhoudend hoge verkopen in Oost-Azië, ook al stegen de leveringen vanuit de Europese Unie in het algemeen en had Duitsland nog steeds geen toegang tot de Chinese markt vanwege Afrikaanse varkenspest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer