Maismeetnetdeelnemer: '1 Oktober niet heilig, mais moet rijp zijn'

De mais van melkveehouder Jolan van Noye uit het Brabantse Escharen groeit goed. Hij is een van de deelnemers aan het maismeetnet van Nieuwe Oogst. Van Noye past geen onderzaai toe, dus de mais moet er voor 1 oktober af.

'Onder normale omstandigheden moet dat lukken. Het wordt anders gewoon een of twee weken later', meldt Van Noye resoluut. 'We oogsten de mais als die rijp is en de gevolgen daarvan zien we dan wel weer.' Als hij de mais meet, kan dat nog net met de rolmaat. 'Hij tikt de 2 meter aan.' De pluim is zich aan het vormen. 'Met de kolfzetting in zicht is voldoende vocht belangrijk', stelt hij.

Fieldscout is dit jaar nieuw in het maismeetnet. Met satellietbeelden van het perceel kan de groei in de gaten worden gehouden. Redacteur Pieter Stokkermans van Nieuwe Oogst legt uit. 'Vanuit de lucht kunnen we de percelen nog beter bekijken. Het geeft de ondernemers nog meer inzicht in hoe de mais er voor staat. Als de mais klein is, kun je het zelf prima zien. Wanneer de mais hoger wordt, kun je het via de satelliet in de gaten houden.'

Om de drie dagen maakt de satelliet nieuwe beelden van het perceel, behalve als het bewolkt is. Aan de hand van deze gegeven kan je zien kijken of er extra meststoffen nodig zijn en op welke plek in het perceel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer