Notering fritesgeschikte aardappelen voor 2021 aangepast

DCA-Markets heeft de PAT-index voor fritesaardappelen voor het nieuwe oogstseizoen 2021 aangepast. Het heeft vooral betrekking op de rassenselectie en de weging van deze rassen.

Notering+fritesgeschikte+aardappelen+voor+2021+aangepast
© Haijo Dodde

Een aantal jaar geleden heeft DCA-Markets de PAT-Index ontwikkeld, de referentieprijs voor fritesgeschikte aardappelen. Elk oogstjaar wordt de PAT-Index aangepast aan de omstandigheden van de markt en het seizoen. De aanpassing van de rassenselectie en de weging gebeuren op basis van het pootgoedareaal van vorig seizoen.

De PAT-Index wordt doorlopend berekend uit de transacties die de deelnemende partijen, verwerkende industrie en handel in Nederland verplicht opgeven aan de Brancheorganisatie Akkerbouw. Al die transacties worden teruggerekend naar de norm van fritesgeschikte aardappelen, 40 millimeter opwaarts voor levering binnen een maand.


Rassenselectie

Voor oogst 2021 is de rassenselectie en de weging als volgt:
• Rassengroep Agria met Agria, Markies, Victoria: weging van 22,43 procent naar 25,09 procent.
• Rassengroep Innovator met Innovator, Invory Russet, Lady Anna, Markies, Russet Burbank: weging van 28,23 procent naar 27 procent.
• Rassengroep Fontane met Fontane, Amora, Challenger, Miranda, Ramos, Royal, Bintje: weging van 49,33 procent naar 47,91 procent.

Het ras Markies komt in twee groepen voor. Transacties in dit ras worden gelijkelijk verdeeld over de rassengroepen Agria en Innovator, waar elk dus voor 50 procent meetelt. Eventuele overige rassen worden toegekend aan de Fontane-groep. Van toekomstige nieuwe rassen wordt de toekenning van de groep nader bepaald.


Actuele cijfers

Consultant René van 't Riet van DCA-Markets: 'De basis van de PAT-Index is dus gedane handel die de sector verplicht elke dag rapporteert. Hiermee volg je de meest actuele cijfers van handel in fritesaardappelen die bij wijze van spreken gisteren bij je buurman is gedaan.'

De PAT-Index is daarmee een uitstekende indicatie van de markt voor fritesgeschikte aardappelen in Nederland, vindt Van 't Riet. 'En het is dus ook een uitstekende prijs of benchmark om afspraken op te maken, tussen teler en afnemer bijvoorbeeld. Of om de prestaties van een pool mee te vergelijken.'


• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen en pootgoed

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer