Aardappelopbrengst blijft achter bij proefrooiing Aviko

De groei van fritesaardappelen blijft achter op het meerjarig gemiddelde. Dat komt vooral door de matige groeiomstandigheden dit voorjaar. De voorlopige cijfers van Aviko van week 31 duiden op een achterstand van 5 ton per hectare.

Aardappelopbrengst+blijft+achter+bij+proefrooiing+Aviko
© Han Reindsen

In week 30 was de opbrengst per hectare met 30 ton ongeveer 5 ton lager dan gemiddeld. Vorige week steeg de opbrengst naar 35 ton, maar dat is nog steeds minder dan normaal.

Aviko publiceert sinds 2016 de proefrooicijfers van de hoofdoogst. Manager aardappelinkoop Willem van Tilburg van Aviko houdt een slag om de arm: 'Het zegt iets over de groei tot dat moment. Ieder seizoen is anders, we weten niet hoe het gewas zich de komende weken ontwikkelt. Dat hangt vooral af van het weer.'


Toename onderwatergewicht

Het onderwatergewicht laat wel een duidelijke toename zien. In een week tijd is dit van 318 naar 345 gram gestegen. De stijging ontstaat onder andere door het verschil in rassenmix tussen de twee proefrooiingen. Voor een goede kwaliteit van de frites moet het ideale gewicht tussen 360 en 420 gram uitkomen.

Van Tilburg hoopt dat de stijging doorzet. 'Ook dat is afhankelijk van het weer de komende tijd. Bij veel zon neemt het drogestofgehalte toe en zal het onderwatergewicht verder stijgen.'


Gemiddelde grofte

De grofte van de fritesaardappelen is met 70 procent 50+-knollen gemiddeld voor de tijd van het jaar. In week 30 was dit percentage nog 60 procent. 'De knollen groeien nu bij, maar dat zegt nog niets over het verloop van de komende weken', aldus Van Tilburg. 'Er zit nog voldoende potentie in het gewas.'

De proefrooiingen worden in alle teeltregio's in Nederland verricht, zodat de cijfers een goed beeld geven over het hele land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer