Aviko: fritesaardappelen maken inhaalslag

De fritesaardappelen hebben de laatste twee weken een forse inhaalslag gemaakt. De opbrengst is in de vierde proefrooiing van Aviko Potato op 48 ton per hectare uitgekomen. Dat is 5 ton meer dan vorige week, blijkt uit de proefrooicijfers van week 33 van het bedrijf.

Aviko%3A+fritesaardappelen+maken+inhaalslag
© Haijo Dodde

Daarmee is de opbrengst van de belangrijkste rassen van de hoofdoogst nu ongeveer gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. In hoeverre de groei in opbrengst de komende weken doorzet, is nog onduidelijk. 'Dat hangt af van het ras, het weer en de afrijping van de plant', zegt manager aardappelinkoop Willem van Tilburg van Aviko. De fabriek verwacht dit jaar geen bovengemiddelde opbrengst.

De grofte van de aardappelen is in week 33 meer dan gemiddeld. Het percentage knollen van 50 millimeter opwaarts komt uit op 82 procent, ongeveer 2 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. 'Dat komt omdat er dit jaar minder knollen per plant aan zitten', zegt van Tilburg.

Het onderwatergewicht (OWG) kwam in week 33 uit op 375 gram. Dat is iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, dat rond 370 gram ligt. Tussen week 32 en week 33 steeg het OWG 20 gram. Volgens van Tilburg komt dit door de afrijping van het gewas en de afwisseling met het zonnige weer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer