Boeren missen 'rivierregeling'

Een groep boeren met land in de uiterwaarden zou graag zien dat er weer structureel geld wordt uitgekeerd aan boeren met 'land met een handicap'. Ze verwijzen naar de vroegere 'bergboerenregeling'.

Boeren+missen+%27rivierregeling%27
© Johny van Vugt

Aanleiding is de wateroverlast vorige maand in Zuid-Limburg en langs de grote rivieren. Volgens melkveehouder en lokaal LTO-bestuurder Wilco Nieuwenhuis uit het Gelderse Velp is er in zijn regio langs de IJssel veel steun voor het plan.

'Als je dan een keer extra schade hebt, dan is daar in ieder geval geld voor. In de uiterwaarden heb je daadwerkelijk beperkingen. Zo mag je het reliëf en de afwatering niet veranderen', motiveert Nieuwenhuis.


Natuurlijke handicaps

Het huidige GLB, dat sinds 2014 van kracht is, biedt wel de mogelijkheid aan EU-landen om boeren met land met 'natuurlijke handicaps' geld uit te keren uit de eerste pijler. 'Die regeling is ervoor', stelt Nieuwenhuis. 'Net als voor boeren in de Alpen, met steile hellingen.'

Nederland heeft er niet voor gekozen in 2014. Een nadeel is dat het geld van het totale GLB-budget voor Nederland af gaat. 'Het is geen geld dat ergens op een plank blijft liggen', legt beleidsspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland uit.

'Land met een beperking' kan wat de EU betreft ook een vergoeding uit de tweede pijler van het GLB krijgen. De ANC-regeling (Areas with Natural Constraints) is daarvoor bedoeld. Osinga: 'Een regeling uit pijler 2 vraagt om cofinanciering vanuit de lidstaat, dat moeten de provincies doen. Financiering uit pijler 1 is daardoor aantrekkelijker voor de overheid, maar niet voor de sector.'


'Weinig meerwaarde'

Een woordvoerder van minister Carola Schouten (LNV) laat weten dat met de bergboerenregeling is gestopt omdat de begrenzing van de betroffen gebieden complex was en omdat deelname aan agrarisch natuurbeheer een voorwaarde was. 'Daardoor had deze vergoeding weinig meerwaarde.'


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Mogelijk komt een vergelijkbare regeling wel terug in het nieuwe GLB, daarover is nog geen besluit genomen. Zo wordt gekeken of het van betekenis kan zijn voor boeren in veenweidegebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer