Vroegbestelling suikerbietenzaad start vandaag

Bietenverwerker Cosun Beet Company opent vandaag (woensdag) de jaarlijkse vroegbestelling van suikerbietenzaad. Deze mogelijkheid duurt tot en met 3 september.

Vroegbestelling+suikerbietenzaad+start+vandaag
© IRS

Tijdens de vroegbestelperiode kunnen telers het zaad met korting bestellen. Een ander voordeel is dat de beschikbaarheid van het gewenste ras dan ook zekerder is. Telers die van plan zijn volgend jaar weer een bestaand ras uit te zaaien, wordt daarom aanbevolen om van de vroegbestelling gebruik te maken.

Nadeel van de vroegbestelling is dat de rassenkeuze moet worden bepaald op basis van de cijfers uit de voorgaande jaren (2017-2020). De resultaten van het rassenonderzoek 2021 zijn pas in november bekend. Vooral de cijfers van nieuwe kandidaat-rassen kunnen hierdoor nog veranderen.

Van deze kandidaten zijn nu slechts de tweejarige cijfers bekend. Deze zijn terug te vinden in de Brochure Suikerbietenzaad 2021. Ze geven wel een goede indicatie wat van deze rassen kan worden verwacht. In de ene resistentiecategorie zit er voor 2022 meer in de pijplijn dan in de andere categorie.


Nieuwe kandidaat-rassen

Alleen bij de rassen met rhizoctoniaresistentie worden nieuwe rassen verwacht met een hogere financiële opbrengst. Bij de overige rassen worden geen nieuwe rassen met een hogere financiële opbrengst verwacht. Enkele nieuwe rassen hebben mogelijk wel andere waardevolle eigenschappen, zoals een hoge bladgezondheid. Gegevens hierover komen pas eind 2021 beschikbaar.

Vooral voor de rhizoctoniaresistentiecategorie kan het daarom lonen om te wachten op de hoofdbestelling. Telers moeten er wel rekening mee houden dat nieuwe rassen vaak beperkt leverbaar zijn, waardoor ze mogelijk later alsnog een bestaand ras moeten kiezen. Daarom is het advies om (deels) al uit het huidige assortiment een keuze te maken in de vroegbestelling.


Conviso Smart

Conviso Smart-rassen worden niet aangeboden via de vroegbestelling. Het Conviso Smart-systeem is een innovatie in de onkruidbestrijding in de bietenteelt. Het zorgt voor onkruidvrije percelen met minder bespuitingen, zonder enige schade aan de bieten.

https://www.irs.nl/brochuresuikerbietenzaad

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer