Limburgs fruit in diabetesonderzoek

Mireille Sthijns van het Centre for Healthy Eating & Food Innovation in Venlo doet onderzoek naar bijzondere stofjes in fruit die mensen met diabetes type 2 of prediabetes kunnen helpen. Voor dit onderzoek zijn Limburgse fruittelers hard nodig.

Sthijns is assistant-professor bij het Centre for Healthy Eating & Food Innovation, onderdeel van Maastricht University. Zij doet onderzoek naar de inhoudsstoffen van fruit.

'We zijn op zoek naar componenten in het fruit die effect hebben op de glucosehuishouding van de mens', licht Sthijns toe. 'Ik probeer de mechanismen hierachter te ontdekken: om welke stoffen gaat het, wat doen ze en wat zorgt ervoor dat juist die stof een positief effect heeft op de gezondheid? Als we die mechanismen kennen, kunnen we mensen met diabetes type 2 of prediabeten helpen bij het verbeteren van hun gezondheid.'


Samenwerking Nederland en België

Binnen het onderzoek werken Nederland en België samen. 'De focus ligt op Limburgs fruit, maar het is natuurlijk niet zo dat Limburgse appels of peren een stuk gezonder zijn dan die uit Utrecht of Geldermalsen. Nederlands en Belgisch Limburg zijn sterk in het telen van fruit, maar de telers in de regio hebben het zwaar. De sector staat onder druk.'

Met de kennis uit dit onderzoek kunnen nieuwe producten worden ontwikkeld met mooie gezondheidswaarden, stelt Sthijns. 'Zo ontstaan nieuwe markten waarmee Limburgse telers hun positie kunnen versterken.'

Fruittelers zijn hard nodig in dit onderzoek. Er zijn nu twee telers bij betrokken, maar Sthijns zoekt meer fruittelers die zouden willen meedoen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de Brightlands Campus Greenport Venlo, door een e-mail te sturen naar brightlandsvenlo@brightlands.com.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer