Verregende kersen geperst tot sap

40.000 kilo kersen die na de wateroverlast in Limburg zijn geoogst, worden verwerkt tot kersensap. Eigenlijk zouden ze de conserven ingaan, maar dat kan niet meer.

Na de hevige regenval in Limburg is nog slechts 10 procent van de kersen van de 60 hectare tellende boomgaard op de Fruitboerderij in Baarlo te gebruiken. 'Deze morel is een bijzonder kersenras, speciaal voor de conserven. Maar 70 millimeter regen kunnen ze niet hebben', vertelt teler Max Hilberts.

Dankzij Boerschappen en ZLTO worden de kersen nu verwerkt tot sap. Hilberts: 'Daar zijn we heel blij mee, elke hulp die we nu krijgen is welkom. Normaal is de prijs voor sap lager dan voor conserven, maar gelukkig heeft Boerschappen ons een eerlijke prijs betaald.'

De Limburgse fruitteler weet precies wat er is misgegaan door de regen. 'Een kers gaat van groen naar oranje naar rood en dan naar donkerrood. In dat laatste stadium is de kers erg kwetsbaar. Deze neemt dan al het water op dat beschikbaar is. De kers zwelt zo hard op dat hij barst. In die scheur gaat het schimmelen en droogt de kers helemaal uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer