Pommeron koppelt boer aan afnemer

Via 'versketen 3.0' Pommeron leveren boeren en tuinders in Noord-Limburg rechtstreeks aan lokale afnemers. Het platform regelt de financiële afhandeling en het transport.

Pommeron+koppelt+boer+aan+afnemer
© Thomas Vervuurt

Met Pommeron kunnen boeren en tuinders in Noord-Limburg direct zakendoen met lokale afnemers. Winkeliers en koks kunnen hun verse producten rechtstreeks bij de producent bestellen zonder tussenkomst van een derde partij. Een logistieke dienstverlener levert groente en fruit een dag na bestelling en een onlinedienst regelt de betalingen.

Initiatiefnemer Ron Mulders noemt het 'versketen 3.0': een onlineplatform zonder schakels tussen boer en afnemer. 'Ik wilde al jaren vraag en aanbod direct aan elkaar koppelen', zegt hij. 'Zonder kosten voor tussenschakels en met verse producten die direct van het land komen.'


Verhalen vertellen

Als oud-directeur van Veiling ZON weet Mulders dat boeren en tuinders vaak een prachtig verhaal hebben te vertellen over hun producten. Door hen direct te koppelen aan lokale afnemers kunnen ze die verhalen doorvertellen aan consumenten. Met de feedback van winkeliers en koks krijgen zij de kans om hun producten nog verder te verbeteren.

Ons platform is open voor iedereen in Noord-Limburg

Ron Mulders, initiatiefnemer Pommeron

De ondernemer zag om zich heen, wat hij noemt, 'versketens 2.0' ontstaan, waarbij boeren en tuinders hun producten in korte ketens verkopen, maar met tussenschakels die zorgen voor hoge frictiekosten.


Logistiek en facturering

Volgens Mulders is het lastig om bijvoorbeeld de logistiek en de facturering binnen zo'n korte keten efficiënt te regelen en brengt dat kosten met zich mee die vaak niet opwegen tegen de opbrengsten. Daarom heeft hij lang gepuzzeld op een model dat producenten en afnemers direct aan elkaar koppelt, waarbij software de financiële afhandeling van de transacties regelt en samen met een logistieke dienstverlener zorgt voor een efficiënt en snel transport tegen lage kosten.

Samen met een aantal gedreven studenten uit Eindhoven ontwikkelde de ondernemer met die gedachte het softwareplatform achter Pommeron.


Sinds juli operationeel

In december 2020 startte Mulders samen met Marcel Hendriks en stagiair Niek Bertjens, die bedrijfskunde studeert aan de HAS in Venlo. Sinds juli is het concept operationeel. Technisch projectbureau Blue Engineering in Venlo houdt zich bezig met de verdere ontwikkeling van het platform.

Een van de eerste tuinders die zich aansloot, was Lemmen Aardbeien in Egchel. Mede-eigenaar Liesbeth Beijes zegt dat Bertens hen benaderde en dat het idee hen direct aansprak. 'Het concept van korte lijnen tussen teler en afnemer zonder tussenstation is superkrachtig. Het zorgt voor extra naamsbekendheid.'


Gemakkelijk

Beijes vindt het gemakkelijk dat de kwekerij met Pommeron de aardbeien voor de afnemers alleen klaar hoeft te zetten en niet meer weg hoeft te brengen. Zij heeft Pommeron gevraagd om een ijssalon en een restaurant waar zij aan leveren, ook in het afnemersbestand op te nemen.

'We hopen dat Pommeron volgend jaar het aantal bezorgmomenten uit kan breiden, want voor zachtfruit is twee keer per week te weinig. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. Hoe verser onze afnemers de aardbeien kunnen gebruiken, hoe beter.'


Meer bestelmomenten

Aan het online initiatief doen nu dertig telers en een handvol afnemers mee. Volgens Mulders is het de bedoeling dat er meer bestelmomenten in een week komen en dat het aantal deelnemers groeit. 'Ons platform is open voor iedereen in Noord-Limburg. We zoeken bijvoorbeeld nog een komkommerteler.'

Zijn droom is om vier keer per week tussen 8 en 11 uur alle de dag ervoor bestelde producten op te halen, die op een centrale locatie te verdelen en 's middags bij de afnemers te bezorgen.


Lokale producten

Boerderijwinkel De Kweeckerij in Weert is een voormalige aspergewinkel die sinds vier maanden ook andere groenten en fruit verkoopt en daarnaast gemaksproducten als rauwkostsalade, soepen en voorgesneden groente. 'Veel klanten vragen om lokaal geteelde en biologische producten', zegt mede-eigenaar Mitchel Hoogeveen. 'Het netwerk van kwekers dat Pommeron kan bieden, is daarom precies wat we zochten.'

Hoogeveen is enthousiast over de kwalitatief goede producten die hij tot nu toe heeft ontvangen en vindt het gemakkelijk dat in de verkoopprijs op de site transport- en administratiekosten zijn verrekend.


Steun van LIOF

Bij de investering in Pommeron hebben de initiatiefnemers steun ontvangen van LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg. Mulders noemt geen bedragen, maar legt uit dat het verdienmodel berust op de provisie die afnemers betalen. De marktplaats beperkt zich nu tot aardappelen, groente en fruit, maar wil op den duur ook zuivelproducten, vlees en eieren gaan leveren.

Nog iets verder in het verschiet liggen nieuwe lokale vestigingen op andere plaatsen in Nederland en wie weet ook over de grens. 'De naam Pommeron heeft een sympathieke, fruitige klankkleur en laat zich ook in het buitenland gemakkelijk uitspreken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer