Wortelknobbelaaltjes in bieten en plantwegval door pythium

Bij IRS-diagnostiek zijn meerdere monsters binnengekomen van suikerbietenplanten met knobbels op de wortels, veroorzaakt door wortelknobbelaaltjes. Plantwegval door pythium komt ook voor.

Wortelknobbelaaltjes+in+bieten+en+plantwegval+door+pythium
© IRS

Wortelknobbelaaltjes zorgen ervoor dat bietenplanten in groei achterblijven. In het veld komt dit vaak pleksgewijs voor, waarbij de groei onregelmatig is in de rij en tussen rijen. De hoofdwortel stagneert in groei en er ontstaan grote aantallen knobbels op de zijwortels.

In deze knobbels vermeerderen de wortelknobbelaaltjes, wat leidt tot een hogere populatie in de volgteelt. Ook kan de plant extra zijwortels vormen. Hierdoor is de wortelopbrengst lager. Na het zaaien van de bieten zijn er geen maatregelen meer beschikbaar voor de beheersing van schade.

Schade in suikerbieten is te beperken door te kiezen voor niet-waardgewassen in de rotatie en/of granulaat (Vydate 10G) bij het zaaien. De waardgewassen zijn afhankelijk van het soort wortelknobbelaaltje. Daarom is het belangrijk dat bij het constateren van wortelknobbelaaltjes de teler de soort laat bepalen.


Wortelbrand

Bij IRS-diagnostiek zijn ook kiemplanten binnengekomen die zijn weggevallen na de opkomst. De wegval van de bietenplanten werd veroorzaakt door wortelbrand. In dit geval is pythium hiervan de oorzaak. Bij aantasting verkleuren de wortels en het hypocotyl glazig bruin tot zwart en sterft de plant af.

De fungiciden hymexazool en Vibrance SB die in de pil van het bietenzaad zitten, beschermen allebei de kiemplant de eerste weken na het zaaien tegen pythium. Maar bij een langzame of moeilijke opkomst kan het bietenplantje nog te klein zijn, wanneer deze fungiciden zijn uitgewerkt. Dit kan ook het geval zijn bij een hoge druk van pythium.

Op dit moment is er niets meer aan te doen, meldt het IRS. Vanaf het 2-4 bladstadium is de bietenplant sterk genoeg en zal niet meer door pythium wegvallen. Pythium wordt bevorderd door gebrek aan zuurstof in de grond – bijvoorbeeld door nattigheid, verslemping of een korst – en relatief lage bodemtemperaturen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer