Overgebleven bietenzaad vaak niet te bewaren

De toelating van het middel Vibrance SB is beëindigd en de opgebruiktermijn loopt tot 1 juni 2021. Dit betekent dat bietenzaad dat met Vibrance SB is behandeld, niet kan worden bewaard voor gebruik in het seizoen van 2022. Of zaad is behandeld met Vibrance SB, is te zien op het blauwe label.

Overgebleven+bietenzaad+vaak+niet+te+bewaren
© IRS

Omdat het merendeel van de zaadpartijen in 2021 is behandeld met Vibrance SB, kunnen restanten bietenzaad in veel gevallen niet worden bewaard voor gebruik volgend jaar. 'Het is aan te raden deze restanten voor 1 juni weg te gooien om te voorkomen dat deze volgend jaar per abuis toch worden gebruikt', luidt het advies van IRS. Restzaad mag bij het normale bedrijfsafval.


Restzaad dat geen Vibrance SB bevat, kan wel bewaard worden tot volgend jaar, mits het op de juiste wijze wordt bewaard. Op basis van onderzoek zijn twee bewaarmethoden geschikt gebleken, namelijk bewaring in een afgesloten vat met daarin een zakje silicagel of bewaring in een plastic zak in de diepvries bij -18 graden Celsius. Via de agrarische dienst van Cosun Beet Company zijn nog bewaarkits voor bietenzaad te bestellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer