Akkerranden met klaver trekken bijzondere zandhommel

Akkerbouwers uit de Hoeksche Waard hebben met ondersteuning van de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW) akkerranden aangelegd om de zandhommel te trekken. Voorzitter Janneke Zevenbergen spreekt van een succes.

Akkerranden+met+klaver+trekken+bijzondere+zandhommel
© CCHW

Waarom zet CCHW zich in voor de zandhommel?

'De zandhommel is een icoonsoort voor provincie Zuid-Holland. De populatie van de hommel is net als die van de wilde bijen achteruitgegaan. 92 procent van de Nederlandse populatie zit in Zuid-Holland, vooral het Haringvliet. De hommel houdt van een open, wat vochtig en bloemrijk landschap.'

Een goede akkerrand vraagt net zoveel aandacht als de teelt van bieten, graan en aardappelen

Janneke Zevenbergen, voorzitter CCHW

Wat voor mengsel zaaiden boeren in?

'Het meerjarig mengsel bestaat vrijwel geheel uit klaver: rode, witte en gewone rolklaver, 10 procent is vogelwikke en een klein percentage bestaat uit gras. Dit mengsel is mede ontwikkeld door EIS Kenniscentrum Insecten.'


Hoe verliep het eerste jaar?

'We hebben begin vorig jaar 2 hectare bij drie boeren ingezaaid. Toen kwam er weinig op vanwege de droogte. Dit jaar kwamen de bloemen wel op, zodat het kenniscentrum in juli voor het eerst kon monitoren.'


Hoeveel zandhommels zijn er geteld?

'Het exacte aantal zandhommels is nog niet bekend. Er zijn in totaal acht soorten hommels gemonitord. Per strekkende meter zat er gemiddeld bijna één hommel. Daar zijn wij heel tevreden over. Ook omdat naast de zandhommel de bijzondere moshommel werd geteld.'


Wat krijgen boeren hiervoor?

'Het eerste jaar krijgen ze 17 cent per vierkante meter, het jaar daarop 14 cent. CCHW levert het zaad. Het is echt geen vetpot. Zeker ook omdat wij bij zandhommelranden graag willen dat boeren gefaseerd maaien. Zo heb je van het vroege voorjaar tot het late najaar bloemen. Maar dat kost veel tijd en inzet.'


Ziet u een toekomst voor de zandhommelrand?

'Met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zie ik het somber in. Boeren worden volgens de EU verplicht om een bufferzone van 3 meter aan te leggen langs watervoerende sloten. Dat lijkt leuk, maar ik vraag me af of daar echt iets goeds van komt. Het maken van een goede akkerrand vraagt net zoveel aandacht als het telen van bieten of graan. Het is een gewas.'


Wat is hiervan het gevolg?

'Ik verwacht dat veel boeren kiezen voor een simpele oplossing: gras inzaaien. Dat vraagt weinig beheer en onderhoud. Wanneer de verplichting eraf gaat, maakt de zandhommelrand meer kans.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer