Strokenteelt magneet voor nuttige insecten

Biologisch akkerbouwbedrijf Erf in het Flevolandse Zeewolde experimenteert al sinds 2014 met strokenteelt. Sindsdien heeft het bedrijf gemerkt dat het aantal natuurlijke vijanden toeneemt en ziektes minder snel grootschalig uitbreken. Het extra werk valt mee.

Strokenteelt+magneet+voor+nuttige+insecten
© Klaas Eissens

Volgens bedrijfsleider Theo Heijboer van Erf gaat er vooral extra tijd zitten in het ontwerp vooraf. Hij benadrukt dat verder het meerwerk reuze meevalt. Akkerbouwers kunnen ondersteuning krijgen bij het ontwerp van een eigen strokenteeltbouwplan via de Training Strokenteelt die wordt georganiseerd door medewerkers van Erf en Wageningen University & Research (WUR).

Met de training kunnen deelnemers leren van de ervaringen van Erf in de Flevopolder en de percelen van WUR in Wageningen en Lelystad. Tijdens deze training maken deelnemers een eigen strokenteeltbouwplan voor een proefperceel of het hele bedrijf.


Verschil

Op twee aaneengesloten percelen van 42 hectare en sinds 2020 een perceel van 60 hectare met stroken van 6 meter doet Erf ervaring op met de alternatieve teeltwijze. 'Op 6 meter zie je echt een verschil en een exponentiële toename van nuttige insecten', stelt directeur Jaco Burgers van Erf.

Steeds meer telers proberen strokenteelt uit, voor meer biodiversiteit en omdat ze risico's beter willen spreiden.


Phytophthora-aantasting lager

Erf is in het teeltjaar 2015-2016 gestart met een teeltproef waarin twee aardappelrassen worden afgewisseld. Het ras Ditta is erg gevoelig voor phytophthora, Vitabella is een minder gevoelig ras. De rassen zijn op het proefperceel om en om gepoot in stroken van 6 meter breed. Uit de waarnemingen bleek dat na een lichte uitbraak de planten in de stroken minder snel worden aangetast dan in het grote veld.


In hetzelfde teeltjaar experimenteerde het bedrijf in de erwtenteelt. Op een van de percelen was de helft ingezaaid met erwten en bloemenstroken aan de randen en in het midden, op de andere helft waren erwten ingezaaid zonder bloemenstroken.

Omdat luizen in erwten grote schade kunnen aanrichten, wilde Erf onderzoeken of bloemenstroken ervoor zorgen dat er meer natuurlijke vijanden komen die luizen eten. Uit de telling bleek dat de toename van het aantal natuurlijke vijanden sterker was in het gedeelte met bloemenstroken.


Aanmelden

De Training Strokenteelt vindt dit jaar plaats op 15 september, 27 oktober, 17 november en 8 december. Telers kunnen zich aanmelden via de website van Bioacademy.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer