Boer en burger verbinden met akkerranden

Renee, Roos en Fraukje Roeleveld uit het Overijsselse Beuningen zaaien voor het tweede opeenvolgende jaar bloem- en kruidenrijke akkerranden in. Dit doen de drie zussen niet alleen om toeristische routes in Twente meer kleur te geven, maar ook met een maatschappelijk doel.

De drie zussen Roeleveld hebben stichting Broez in het leven geroepen om boeren te stimuleren om op een laagdrempelige manier met biodiversiteit bezig te zijn en om door de ingezaaide akkerranden in contact te komen met burgers. Roos Roeleveld legt de werkwijze uit. 'Via de website van stichting Broez kunnen particulieren, maar ook bedrijven doneren. Met dat geld gaan wij aan de slag, nemen we contact op met boeren en zetten we elke 25 eurocent om in 1 vierkante meter bloemrijk akkerrand.'

Fraukje Roeleveld studeert nog aan Aeres Hogeschool in Dronten en heeft zich vooral toegelegd op de zadenmix. 'Er zitten 26 soorten bloemen en kruiden in het mengsel. Het mooiste vinden wij de klaproos en de korenbloem die hier vroeger veel op de akkers stonden. Dus die inheemse planten kunt je straks hier volop vinden.'


Droge grond

Om de net gezaaide zaden te laten ontkiemen, heeft de grond volgens Renee Roeleveld nog wel wat water nodig. 'Je ziet bij sommige percelen dat de grond erg droog is. Het grappige is dat vriendinnen ons er soms op wijzen dat het gaat regenen. Die zijn zich er nu van bewust hoe belangrijk water is en welk effect het steeds drogere klimaat heeft op bloemen en dus ook op bijen en andere insecten.'

Stichting Broez hoopt dit jaar in Noordoost-Twente 30.000 vierkante meter akker te kunnen inzaaien met kruiden en bloemen. Renee Roeleveld weet al hoe het er over een tijdje hier langs de kant van de weg uit gaat zien. 'Heel kleurrijk, heel mooi. Heel broezend!'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer