Slachterij Gosschalk dicht na schorsen erkenning door NVWA

Exportslachterij Gossschalk in Epe stopt met slachten, nu de NVWA per direct de erkenning van het slachthuis schorst. Op 2 juli mogen de slachterijwerkzaamheden worden afgerond, de dag erna wordt er niet meer geslacht. De slachterij moet met een gedegen plan van aanpak komen, voordat dit slachten kan worden hervat.

Slachterij+Gosschalk+dicht+na+schorsen+erkenning+door+NVWA
© Marcel Bekken

Dat stelt minister Carola Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. Na de maandag verschenen beelden van Varkens in Nood, werd verscherpt toezicht ingesteld. Daarbij heeft de NVWA nieuwe overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn geconstateerd, waarop is besloten om per direct de erkenning van het slachthuis te schorsen.
.
Gosschalk moet nu met een plan van aanpak komen. Daarbij is aandacht nodig voor de wijze van leidinggeven die voorkomt dat de medewerkers opnieuw en structureel dierenwelzijnsovertredingen begaan. Ook moet worden geborgd dat het bedrijf alleen medewerkers met levende dieren laat werken die daarvoor de juiste opleiding gevolgd hebben. Verder moet de slachtsnelheid dusdanig zijn dat het dierenwelzijn goed gewaarborgd is. Dit laatste moet de slachterij onderbouwen.

Het eventueel opnieuw opstarten van de werkzaamheden zal stapsgewijs en gecontroleerd plaatsvinden op basis van de beoordeling van het plan van aanpak op de door de NVWA gevraagde waarborgen. .


Strafrechtelijk onderzoek

Nadat de stichting Varkens in Nood aangifte van dierenmishandeling heeft gedaan, zal het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek doen naar de feiten en omstandigheden rond de aangifte.

Overigens moet de NVWA aanvragen van slachterijen voor het verhogen van de bandsnelheid van de minister afwijzen. De minister vindt dat de druk op het slachtproces, ingegeven door economische overwegingen te groot is geworden om belangen van dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar ook van toereikend toezicht op een adequate manier te borgen. Er loopt een onderzoek naar de druk op het slachtproces. Als de uitkomst van dit onderzoek bekend is, neemt de minister eventueel verdere beslissingen, zoals mogelijk het aanpassen van de slachtsnelheid, zo stelt ze in een andere kamerbrief.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer