Slachterij Gosschalk onder verscherpt toezicht NVWA

Varkens in Nood meldt dat er bij slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe hardhandig met dieren wordt omgesprongen. Dat zou blijken uit door de dierenwelzijnsorganisatie geschoten beelden. De betrokken slachterijmedewerkers zijn door het bedrijf geschorst en het bedrijf ligt onder verscherpt NVWA-toezicht.

Slachterij+Gosschalk+onder+verscherpt+toezicht+NVWA
© Marcel Bekken

De Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA) kondigt naar aanleiding van de beelden maatregelen aan. Er komen extra controleurs en aanvoer van dieren op momenten dat er geen NVWA-medewerkers aanwezig zijn, is niet meer toegestaan.

Slachterij Gosschalk neemt zelf ook per direct stappen. Naast de schorsing wordt het gebruik van peddels gestopt. De beelden bij Gosschalk zijn gemaakt door iemand die twintig dagen undercover werkte in de slachterij. Varkens in Nood brengt de beelden nu naar buiten. Daaruit zou blijken dat de betrokken slachterijmedewerkers de overtredingen bewust buiten bereik van de camera's deden. Daarmee werd voorkomen dat de NVWA-medewerker ze zag.


Misstanden onacceptabel

Slachterij Gosschalk reageert geschrokken op de getoonde beelden. 'We trekken ons dit zeer aan. Integriteit en kwaliteit zijn de basis voor de toekomst en dierenwelzijn is hierbij essentieel. Als directie nemen wij verantwoordelijkheid voor de misstanden en hebben een onderzoek ingesteld. Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn. Daarop gaan we fors inzetten en investeren.'

Het gezamenlijke streven is herhaling voorkomen, stelt het bedrijf. 'Daarbij is menselijk handelen op alle niveaus het meest bepalend: bij medewerkers, management en directie.' Gedurende het onderzoek wordt de slachtcapaciteit aanzienlijk verlaagd. Gelijktijdig wordt het permanente cameratoezicht geïntensiveerd en uitgebreid. De monitoring van deze beelden wordt verdubbeld. 'Daarnaast is ons streven om dit jaar nieuwe innovatieve systemen, zoals toezicht door Artificial Intelligence (AI), te implementeren.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer