Kamer eist lik-op-stukbeleid bij misstanden Gosschalk

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag snoeihard gereageerd op misstanden bij slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe waarvan deze week undercoverbeelden naar buiten kwamen. Een meerderheid vindt dat tot onmiddellijke sluiting moet worden overgegaan van het slachthuis. Landbouwminister Carola Schouten is in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om te kijken wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

Kamer+eist+lik%2Dop%2Dstukbeleid+bij+misstanden+Gosschalk
© Archieffoto Marcel Bekken

Tijdens het wekelijkse vragenuur van de Tweede Kamer werd Kamerbreed met afschuw gereageerd op de beelden. Onder meer D66, PVV, VVD, CDA, GroenLinks en Partij voor de Dieren riepen op tot onmiddellijke sluiting van de slachterij. De partijen vragen de minister lik-op-stukbeleid toe te passen bij misstanden in slachterijen.

'Het is nog geen 3 jaar geleden dat ik hier mijn maidenspeech hield over misstanden bij slachterijen', zei GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. 'Sindsdien hebben we elke paar maanden hier debatten over misstanden bij slachterijen gehouden.' Ze is kritisch op de effecten van de maatregelen die het kabinet tot nu toe heeft getroffen, zoals het cameratoezicht in slachterijen.


Cameratoezicht

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken verving Schouten in het debat, omdat zij bij de raad met landbouwministers is in Luxemburg. Hij zegde toe dat de Tweede Kamer nog deze week wordt geïnformeerd over wat de mogelijkheden zijn om tot sluiting over te gaan. Op dit moment wordt het cameratoezicht bij Gosschalk uitgebreid en is er een extra toeziend dierenarts. De extra kosten worden in rekening gebracht bij de slachterij.


Het Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) snapt niet waarom er niet voor wordt gekozen om 'op elke hoek een extra controleur te hebben'. 'Die ene toezichthoudende dierenarts zet geen zoden aan de dijk, gezien de complexiteit van zo'n bedrijf. Wat wel kan, is strakke controle en de rekening een-op-een naar het bedrijf. Dat helpt om respectvol gedrag richting dieren te bevorderen.'

Pieter Grinwis van de ChristenUnie merkte op dat het cameratoezicht, wat hij het 'tweedelijns toezicht' noemt, onvoldoende werkt. Hij riep op om juist in te zetten op meer 'eerstelijns toezicht'. De misstanden tonen volgens hem juist aan dat er meer toezichthoudend personeel in de slachterijen aanwezig moet zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer