Klanten Gosschalk lopen weg na undercoverbeelden

Het rundvlees van de Big Mac van fastfoodketen McDonald's is niet meer afkomstig van slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe. De keten is namelijk gestopt met de afname van rundvlees bij de slachterij, nadat undercoverbeelden werden vertoond.

Klanten+Gosschalk+lopen+weg+na+undercoverbeelden
© Pixabay

Een woordvoerder van McDonald's noemt de beelden die op de slachterij zijn gemaakt schokkend en onacceptabel, meldt RTL Nieuws. De fastfoodketen is direct gestopt met de afname van rundvlees van deze slachterij. Daarvoor was 20 procent van het door McDonald's in Nederland afgezet rundvlees van Gosschalk afkomstig.

De Dierenbescherming eist dat het slachthuis in Epe, dat vanwege dierenmishandeling in het nieuws is, als de wiedeweerga het slimme cameratoezicht invoert. Dit systeem, dat dierenmishandeling kan herkennen, wordt ook al op drie Vion-slachthuizen toegepast. Bij Gosschalk worden ook varkens geslacht voor het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Dat is de reden dat die laatste organisatie dit systeem wil opleggen.


Wroetvarken

Stichting Wroetstal, de stichting achter het Wroetvarken, neemt eveneens maatregelen. Deze varkens werden eveneens geslacht bij Gosschalk. Dat gebeurt vanaf nu elders. 'De getoonde manier waarop de dieren worden behandeld, past op geen enkele manier bij Wroet. Dierenwelzijn is een van de pijlers onder het Wroetvarken. Wij nemen dan ook afstand van elke vorm van onrespectvolle omgang met dieren. We betreuren het zeer dat de Wroetvarken-keten door de slachterij in diskrediet is gebracht', stelt voorzitter Jan Broenink.


Ook Broenink pleit voor extra toezicht: 'De huidige controles blijkt geen waterdichte garanties op te leveren. Bij een eventuele terugkeer zullen extra toezicht, controles en garanties noodzakelijk zijn. We blijven staan voor een keten met respect voor dier, mens en milieu.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer