Landbouw claimt ruimte in Bergen

LTO Noord en KAVB hebben gemeente Bergen laten weten dat er geen landbouwareaal meer verloren mag gaan. Ze doen dat in een zienswijze op de Ontwerpomgevingsvisie Bergen.

Landbouw+claimt+ruimte+in+Bergen
© Han Reindsen

Volgens de agrarische organisaties heeft de sector de laatste jaren al veel ruimte moeten inleveren voor woningbouw en natuur. 'Om goed te kunnen functioneren, is een kritische massa aan grond nodig. Zeker om ook aan alle duurzame eisen en wensen te kunnen voldoen', stelt lokaal LTO Noord-bestuurder Cornel van Schagen.

Van Schagen doelt daarbij op een ruimere vruchtwisseling door vaker te rouleren met andere gewassen, zodat minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te worden gebruikt. 'Dan moet er wel voldoende ruimte blijven om tijdelijk andere percelen te kunnen huren en moeten ook andere sectoren kunnen overleven.'


Scherpe ruimteclaim

Wethouder Klaas Valkering (CDA) van ruimtelijke ordening zegt de landbouw juist uit te dagen om een scherpe ruimteclaim neer te leggen. 'We hebben ook de terreinbeherende organisaties gevraagd om aan te geven welke behoeften zij hebben. Daarmee kunnen we het gesprek aangaan.'

Volgende maand is het bedoeling dat beide spelers in het buitengebied met de gemeente om tafel gaan om te kijken hoe met alle eisen en wensen kan worden omgegaan. Valkering: 'De ruimte blijft beperkt. Toch zie ik mogelijkheden om tot een goed uitgebalanceerde omgevingsvisie te komen.'


Bollengrondbank

De oproep van LTO Noord en KAVB om verloren bollengrond te compenseren, zegt Valkering ter harte te nemen. 'Ik heb al eerder gepleit voor een bollengrondbank, waarbij we de telers direct een alternatief kunnen bieden als bollengrond een andere bestemming krijgt.'


Bijkomend voordeel vindt de wethouder dat daarmee ook inzichtelijk wordt gemaakt wat de werkelijke behoefte is aan grond. 'Er zijn ook ondernemers die stoppen. Daarom zou het goed zijn als de werkelijke ruimtebehoefte eens in kaart wordt gebracht.'


Perspectief bieden

Van Schagen erkent dat laatste, maar stelt dat er ook veel jonge ondernemers zijn die graag door willen. 'Die moet dan wel een perspectief worden geboden. En wat betreft de compensatie: daar zien wij tot nu toe weinig van terug.'

Als boerenzoon stelt Valkering juist dat perspectief te willen geven. 'Bergen moet plaats bieden aan boeren die op de Champions League-niveau willen ondernemen, maar ook voor kleine champignonkwekers. Juist die diversiteit maakt de sector toekomstbestendig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer