Bejo verwacht lichte stijging peenareaal

In Drenthe, Overijssel en Zeeland zal de teelt van peen komend seizoen op beperkte schaal worden uitgebreid. De verwachting is dat in Flevoland dit voorjaar minder peen wordt ingezaaid.

Bejo+verwacht+lichte+stijging+peenareaal
© Haijo Dodde

'Het lijkt erop dat het areaal aardappelen in Nederland dit jaar kleiner zal zijn vanwege de onzekerheden in de afzet', stelt salesmanager Robert Schilder van Bejo. 'Diverse akkerbouwers die daardoor ruimte hebben in hun bouwplan zullen overwegen extra peen te zaaien.'

Schilder vertelde gisteren tijdens een webinar Peen van zaadfirma Bejo dat hij verwacht dat in Nederland in 2021 iets meer peen gaat worden geteeld. In 2020 was het totale peenareaal nog bijna 9.300 hectare. Voor België gaat de salesmanager er voorlopig van uit dat het areaal gelijk blijft.


Rondtrekkend circus

In Flevoland ziet Schilder wat druk op het peenareaal vanwege de bodemgezondheid. 'Zeker voor het rendement en de oogstzekerheid van peen is gezonde grond belangrijk. Daarom lijkt het qua peenteelt op een rondtrekkend circus langs goede gronden. In Drenthe, Overijssel en Zeeland is nog wel ruimte om de teelt uit te breiden.'

Over het perspectief van de peenteelt in Nederland en België is Schilder overwegend positief. Beide landen hebben een lastig groeiseizoen achter de rug. Uiteindelijk vielen de opbrengsten in 2020 wat tegen, maar is de kwaliteit van de peen redelijk tot goed. 'Voor de goede peen is de prijsvorming ook prima. De exportmarkt moet nog steeds een beetje op gang komen, maar biedt wel kansen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer