Oost%2DEuropa+maakt+miljoenen+hectaren+vrij+voor+akkerbouw
Nieuws
© Twan Wiermans

Oost-Europa maakt miljoenen hectaren vrij voor akkerbouw

Het Russische ministerie van Landbouw wil de komende vijf jaar ruim 5 miljoen hectare aan ongebruikt bouwland terugwinnen voor landbouwgebruik. In tien jaar kan dit zelfs oplopen tot 12 miljoen hectare voor akkerbouw.

Het ministerie schat de hoeveelheid ongebruikt bouwland in Rusland op ongeveer 19 miljoen hectare. De afgelopen jaren werd jaarlijks al ongeveer 1 miljoen hectare voor landbouwgebruik vrijgegeven. Rusland wil op deze manier de landbouwexport vergroten. Moskou wil de jaarlijkse graanoogst met 6,9 miljoen ton verhogen en die van oliehoudende zaden met 1,4 miljoen ton.

In Oekraïne hebben de autoriteiten fraude met landbouwgronden opgespoord en teruggedraaid. Onlangs ontbrak er ongeveer 5 miljoen hectare in de bodembalans van het land. Er waren meer dan dertig vormen van corruptie op de grondmarkt ontdekt. Oekraïne was van plan de verkoop van landbouwgronden aan buitenlandse investeerders mogelijk te maken. Maar dat is op de lange baan geschoven.

President Kassym-Shomart Tokayev van Kazachstan zegt dat hij eind dit jaar het moratorium op de verkoop en verhuur van landbouwgrond aan buitenlanders gaat verlengen. Een plan tot vrijgave van de verkoop had in 2016 geleid tot massale protesten van de bevolking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer