Carla+Dik%2DFaber+neemt+afstand+van+Farmers+Defence+Force
Nieuws
© Dirk Hol

Carla Dik-Faber neemt afstand van Farmers Defence Force

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber heeft stevige kritiek op de manier waarop Farmers Defence Force boeren de maat neemt die hun bedrijf willen verkopen. Deze ondernemers zijn volgens FDF 'Judassen' waar de boerenbeweging op later moment mee wil 'afrekenen'.

Het Tweede Kamerlid zegt in haar blog op de website van haar partij het dieptriest te vinden dat uitgerekend een club, die zich presenteert als 'belangenbehartiger van de boer', zich tegen die boer keert. De partij wil om die reden afstand nemen van FDF.

'Ik weet dat de welwillende boeren in de meerderheid zijn. Ik heb er de afgelopen jaren velen bezocht, ik heb ze ontmoet aan talloze keukentafels. Dat ik hier hun namen niet kan noemen, is ronduit bizar. Des te belangrijker is het dat deze boeren een stem krijgen.'

Dik-Faber doelt met haar uitspraken op de scherpe toon van een dreigbrief die sinds Pasen circuleert in de appgroepen van de boerenbeweging. Deze is gericht aan boeren die overwegen hun bedrijf te verkopen en mee te doen aan overheidsinitiatieven voor 'stoppers'.

Grootste bedreiging voor sector

Boeren die hun bedrijf willen verkopen, zijn verraders, valt te lezen in de oproep. Die 'Judassen' - in de woorden van FDF - zijn de grootste bedreiging voor de landbouwsector en moeten 'uit de gelederen verwijderd worden'.

Dat gaat niet zomaar, want FDF 'verwacht nog wel wat problemen met Judassen en zwakke schakels'. Maar 'daar zullen we dan te zijner tijd mee af moeten rekenen', concluderen de militante boeren, die zich graag lijken te bedienen van oorlogsretoriek in hun oproepen aan de achterban.

Dik-Faber zegt te begrijpen dat het bij boeren in het verkeerde keelgat schiet dat zij eerst ondergewaardeerd worden en vervolgens te horen krijgen dat ze het niet goed doen in hun bedrijfsvoering.

Toekomstbestendig beleid

'Laten we wel wezen: de overheid zelf heeft aangestuurd op een systeem dat nu terecht failliet wordt verklaard', schrijft de partijgenoot van landbouwminister Carola Schouten. 'Het oude beleid heeft gefaald, er moet nieuw, toekomstbestendig beleid komen voor de landbouw.'

'Maar die omslag kunnen we alleen maken met de boeren, waarbij de overheid boeren moet helpen, verleiden, faciliteren om mee te doen', bepleit het Kamerlid. Wat haar betreft zonder FDF.

Schapen van de bokken scheiden

Het Kamerlid wil de 'schapen van de bokken scheiden' en kiezen voor welwillendheid en perspectief in plaats van kwaadwillendheid en tweespalt. 'FDF heeft zichzelf gediskwalificeerd. De omslag naar een toekomstbestendige landbouw gaat er komen. Met de boeren. De boer heeft de toekomst.'

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer