Chrysantentelers onderzoeken meetmethode tripspoppen

Om het aantal tripspoppen in kasgrond te bepalen, is een onderzoek gestart naar een betrouwbare meetmethode. Dat gebeurt door werkgroep gewasbescherming Chrysant en Vertify.

Chrysantentelers+onderzoeken+meetmethode+tripspoppen
© Vidiphoto

Het onderzoek is een initiatief van ChrysantNL en moet een effectievere bestrijdingsstrategie van trips met roofmijten opleveren. Diverse roofmijten worden succesvol ingezet tegen Californische trips (Frankliniella occidentalis). De laatste jaren is de bestrijding met roofmijten steeds effectiever geworden. Dat komt mede door aanpassingen in de uitzettechnieken, verminderingen in het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en de introductie van diverse voedermijten.

Een probleem blijft echter dat veel telers in het najaar overstappen van roofmijten op chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dat doen ze omdat er anders in het vroege voorjaar te veel tripspoppen in de kasgrond aanwezig zijn en blijven.


Visueel en via grondmonsters

Het ontwikkelen van een betrouwbare methodiek, waarmee de aantallen tripspoppen in de kasgrond kunnen worden bepaald, wordt in verschillende fases uitgevoerd. De eerste twee fases richtten zich op het ontwikkelen van een methodiek om poppen zowel visueel (direct) als via een indirecte methodiek in een grondmonster te tellen.


Deze fases zijn ondertussen afgerond. De directe methode bleek succesvol. In veel gevallen werden in de bemonsterde grond diverse tripspoppen en larven teruggevonden. En ook in de verschillende herhalingen bleek dit het geval te zijn.


Praktijkomgeving

De derde fase richt zich op het valideren van de ontwikkelde methodiek in de praktijkomgeving. Op dit moment worden bij verschillende chrysantentelers met een relatief hoge tripsdruk voor een periode van vijf maanden na vijf verschillende teeltronden de aantallen vitale tripspoppen in de grond bepaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer