Waterschap Rijn en IJssel stapt in bouw grote windturbines

Waterschap Rijn en IJssel wil drie grote windmolens neerzetten bij zijn rioolwaterzuiveringsinstallaties in het Gelderse Duiven en Zutphen. De bouw van de eerste twee, bij de locatie in Duiven, zou eind 2022 kunnen beginnen.

Waterschap+Rijn+en+IJssel+stapt+in+bouw+grote+windturbines
© Eigen foto

Bij de waterzuivering wordt veel elektriciteit verbruikt. De windturbines met een hoogte tot ruim 200 meter moeten het grootste deel van de behoefte van het waterschap aan duurzame energie dekken. Een deel ervan wordt al opgewekt via biovergisting en een klein percentage met zonnepanelen. In 2025 moet het waterschap energieneutraal kunnen functioneren.

Omgevingsmanager Peter Brokke van Rijn en IJssel verwacht dat uiteindelijk 60 tot 70 procent van de duurzame energiebehoefte bij de waterzuivering met windenergie kan worden afgedekt, 20 tot 30 procent uit biovergisting van het zuiveringslib en 5 tot 10 procent via elektriciteit uit zonne-energie. 'We doen het omdat we een maatschappelijke bijdrage willen leveren aan het duurzaam opwekken van energie, niet omdat we denken dat we er veel geld mee kunnen verdienen.'


Energie-efficiency

De bouw van de twee turbines in Duiven, op de zuiveringslocatie langs de A12, is inmiddels in de aanbestedingsfase. De bouw van de turbine in Zutphen, waar wordt samengewerkt met de lokale energiecoöperatie IJsselwind, is nog onzeker. De Raad van State heeft de vergunningen vernietigd en het waterschap beraadt zich nu op eventuele vervolgstappen.

Waterschap Rijn en IJssel mikt vooral op windturbines, omdat die het hoogst scoren op het terrein van energie-efficiëntie. 'Zonder windmolens halen we onze doelstellingen niet voor verduurzaming van onze energiebehoefte', zegt Brokke.


Winst

Voor de exploitatie heeft het waterschap twee bv's opgericht. Een groot deel van de eventuele winsten die daar worden behaald, vloeit door naar de begroting van het waterschap. 'Het is aan het algemeen bestuur om te beslissen wat er met dat geld gebeurt', zegt Brokke. Zo'n 20 procent is beschikbaar voor direct omwonenden en nabij gelegen wijken en dorpen.

Brokke benadrukt dat de toepassing van de zonneladder maatgevend blijft voor de opwekking van zonne-energie. Dat betekent dat alleen als het niet anders kan gebruik wordt gemaakt van de 60 tot 70 hectare aan landbouwgrond die het waterschap bezit.

Naast kavels waar de rioolwaterzuiveringsinstallaties staan, denkt Rijn en IJssel aan een zonnepark in een retentiegebied bij Lichtenvoorde. 'Door dat daar in te plannen, kunnen we landbouwgrond elders ontzien', besluit Brokke.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer