Hans Wiegel slaat eerste paal voor Fries wolvenhek

Oud-commissaris van de Koningin van Friesland Hans Wiegel (VVD) heeft dinsdagochtend de eerste paal geslagen voor een wolvenhek op gras- en akkerbouwland langs het natuurgebied Drents-Friese Wold. Vijf boeren rond Boijl stellen hun land beschikbaar voor de pilot. Het hek wordt ongeveer 3 kilometer lang.

Hans+Wiegel+slaat+eerste+paal+voor+Fries+wolvenhek
© (C) Anjo de Haan

Het 1,5 meter hoge hek van zwaar schapengaas, een konijnenraster en stroomdraad erboven is een initiatief van Stichting Wolvenhek Fryslân. De stichting zamelde via een crowdfundingsactie zo'n 30.000 euro in. 'We zijn niet tegen de wolf. Wel tegen slachting van vee, zoals schapen, koeien en veulens', zegt stichtingsvoorzitter Jehan Bouma.

Het hek is zo gemaakt dat ander wild als konijnen en reeën wel door of over het hek kunnen. Een konijnenraster boven in het hek moet voorkomen dat reeën met hun poten verstrikt raken als ze over het hek springen.


Fladderlinten

Als het aan de stichting ligt, komt er een 150 kilometer lang wolvenhek van Lemmer tot aan Lauwersoog, met op de overgangen met wegen fladderlinten, sluizen of lichtgevende strepen dat de wolf moet afschrikken. De stichting berekende dat dat 2 miljoen euro moet kosten. Veel goedkoper en minder arbeidsintensief dan rasters om het grasland, stelt de oud-schapenhouder uit Aldeboarn.


Niet alle partijen zien heil in een wolvenhek. Volgens landbouw- en natuurgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) is het juridisch onmogelijk en staat het Europese regelgeving in de weg. De Faunabescherming riep Wiegel om diezelfde reden op niet naar Boijl te komen. Bovendien geven deskundigen aan dat een dergelijke maatregel niet alleen onwettig is, maar ook onwerkbaar, onwenselijk en onnodig stigmatiserend, stelt de natuurorganisatie.

VVD-coryfee Hans Wiegel sloeg de eerste paal voor het wolvenhek van Friesland. Op de bosrand bij de weilanden van melkveehouder Jorrit Jorritsma in Boijl wordt de deerste 25 meter aangelegd. Het hek moet de wolf buiten Friesland houden en daarmee voorkomen dat schapen en ander kleinvee slachtoffer worden.
VVD-coryfee Hans Wiegel sloeg de eerste paal voor het wolvenhek van Friesland. Op de bosrand bij de weilanden van melkveehouder Jorrit Jorritsma in Boijl wordt de deerste 25 meter aangelegd. Het hek moet de wolf buiten Friesland houden en daarmee voorkomen dat schapen en ander kleinvee slachtoffer worden. © Persbureau Noordoost

Een advocatenkantoor die op verzoek van de stichting onderzoek liet uitvoeren naar de juridische mogelijkheid van een wolvenhek, kwam tot de conclusie dat het een wolvenhek juridisch mogelijk is. Volgens de juristen vormt een hek geen verstoring en verzetten de Wet natuurbescherming en de Habitatrichtlijn zich niet dat rondom het weidegebied in Friesland een wolvenhek wordt gebouwd.

Wiegel benadrukte dat we realistisch moeten zijn over de wolf. 'De wolf vormt een bedreiging voor schapen en kalveren. Een paar wolven kunnen we wel aan. Maar zitten we echt te wachten in ons land op de wolf? Steenmarters mogen worden gedood. De wolf niet. Het moet geen gekke boel worden.'


Geen ruimte

Melkveehouder Rommert Jorritsma uit Boijl ziet de pilot op zijn land als een statement. 'Als we niets doen, weten we zeker dat er niets gebeurt. We willen van alles te veel. Dat kan niet. Het moet beheersbaar blijven. We hebben hier veel schade door de das. De vossen en roofvogels vreten weidevogels op. Je wilt niet weten wat de ooievaars hier oplepelen. De balans is weg. Er is hier gewoon geen ruimte voor de wolf.'

LTO-vakgroep Schapenhouderij ondersteunt de proef met het wolvenhek. 'We missen visie over hoe we met de wolf omgaan. Dit initiatief is goed voor de bewustwording. Het heeft een signaalfunctie. Als er niets gebeurt, zit over enkele jaren het vee in de hokken. Dan zijn wij de stoffering van het landschap kwijt', zegt bestuurslid Albert van der Ploeg. Volgens Van der Ploeg is het een kwestie van tijd voordat de wolf minder wordt beschermd. 'Dat is met het wild zwijn ook gebeurd.'


Media-aandacht

De vele media-aandacht voor het wolvenhek is een bewijs dat de wolf niet een boerenprobleem is, maar een maatschappelijk probleem, stelt Bouma. 'De grote truc is om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. We dwingen de politiek tot een keuze: geen of wel ruimte voor de wolf. Wanneer dat laatste gebeurt, dan graast hier over tien jaar geen vee meer in het land.'

In de herfst houdt Stichting Wolvenhek Fryslân een bijeenkomst met stakeholders als provincie over het vervolg van de pilot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer