Wolf+in+Zeeland+gesignaleerd%3A+ZLTO+pleit+voor+beleid
Nieuws
© Pixabay

Wolf in Zeeland gesignaleerd: ZLTO pleit voor beleid

De agrarische sector in Zeeland is zich rot geschrokken door de komst van een wolf in de provincie. Net als de overheid was ze er niet op voorbereid. ZLTO pleit daarom voor een provinciaal wolvenbeleid.

'Het is een wonder dat de wolf geen dieren heeft gedood', zegt ZLTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate. 'Normaal gesproken staan de dijken op Tholen rond deze tijd vol met schapen. Omdat het nog koud was, hielden de meeste schapenhouders hun vee binnen. Maar als het wat warmer was geweest, was de kans veel groter geweest dat er dieren waren aangevallen of gedood, zoals in Noord-Brabant al veelvuldig is voorgekomen.'

Volgens de ZLTO-bestuurder hadden Zeeuwse boeren de wolf niet verwacht in hun provincie. 'We waren er totaal niet op voorbereid. Er is geen draaiboek, geen beleid. Wel hebben we korte lijntjes met het Zeeuwse provinciebestuur. Dat heeft er via zijn contacten met provincie Noord-Brabant voor gezorgd dat er snel noodnetten en andere preventieve maatregelen konden worden genomen.'


Draaiboek

Daarnaast kon ZLTO Zeeland rekenen op de ervaring van eigen bestuurders en belangenbehartigers die zich in Noord-Brabant al jaren hardmaken voor een goed en duidelijk wolvenbeleid. 'We hebben direct al onze leden geïnformeerd over de komst van de wolf en de mogelijke maatregelen die ze kunnen nemen.'

We vinden dat de overheid agrariërs tegemoet moet komen met preventieve maatregelen

Hendrik Jan ten Cate, ZLTO-bestuurder

Ten Cate is duidelijk: de wolf hoort niet thuis in de Zeeuwse polders. 'Dat heeft grote gevolgen voor het landschap, onze ondernemers en hobbydierenhouders. Net als in Noord-Brabant pleiten we voor duidelijk beleid, te beginnen met een draaiboek. Daarin staat wat we kunnen doen als de wolf weer wordt gesignaleerd, wie verantwoordelijk is en waar ondernemers recht op hebben. We moeten te allen tijde zijn berekend op de terugkeer van de wolf.'


Tegemoetkoming

Bang dat het dier zich net als in Noord-Brabant zal vestigen, is de ZLTO-bestuurder niet. 'Zeeland is daarvoor veel te open. Wolven houden van bossige schuilplekken. Maar een rondzwervende, jonge wolf die op zoek is naar een eigen territorium kan onze provincie wel aandoen om op rooftocht te gaan. We hebben nu gezien hoe gemakkelijk het dier het Schelde-Rijnkanaal is overgezwommen, de drukst bevaarde vaarroute van Nederland.'


ZLTO vindt dat boeren niet mogen opdraaien voor de maatregelen die zij nemen om hun vee tegen de wolf te beschermen. Ten Cate: 'De verantwoordelijk gedeputeerde heeft duidelijk gemaakt dat de wolf niet mag worden bejaagd en verjaagd. In dat geval vinden we dat de overheid agrariërs tegemoet moet komen met preventieve maatregelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer