Markt voor biologisch varkensvlees ziet er goed uit

De vraag naar biologisch varkensvlees is goed. Vooral de groeiende consumptie in Duitsland draagt daaraan bij. De komende jaren ontstaat er ruimte voor nieuwe biologische varkenshouders.

Markt+voor+biologisch+varkensvlees+ziet+er+goed+uit
© Vion Food

Net als de gangbare varkenshouderij heeft ook de biologische varkenshouderij te maken met een varkenscyclus. Door de jaren heen wisselen perioden met overschotten en tekorten elkaar af. Maar bij biologisch varkensvlees is er wel een verschil met gangbaar, constateert Allard Bakker van De Groene Weg, een dochteronderneming van Vion die zich toelegt op biologisch vlees.

'Bij regulier varkensvlees ontstaat er een overschot, als de vraag afneemt. Bij biologisch varkensvlees ontstaat er soms een overschot, doordat het aanbod sneller groeit dan de vraag. Afstemmen van vraag en aanbod is lastig. Als we nu met een varkenshouder afspreken dat hij omschakelt naar biologisch, duurt het nog minstens tweeënhalf tot drie jaar, voordat hij zijn eerste biologische vleesvarkens aflevert.'


Onbalans

De afgelopen jaren was er op de Noordwest-Europese markt sprake van een te ruim aanbod van biologisch varkensvlees. De belangrijkste veroorzaker van deze onbalans was een uitbreiding van de biologische varkenshouderij in Denemarken. Onder invloed van overheidssubsidie koos een flinke groep Deense varkenshouders voor omschakeling naar biologisch.

In de winkel is het verschil tussen regulier en biologisch vlees best groot

Allard Bakker, general manager bij De Groene Weg

Het beeld is nu gedraaid: vraag en aanbod van biologisch varkensvlees op Europese markt zijn redelijk met elkaar in evenwicht. Doordat de vraag sterker groeit dan het aanbod, is een vraagmarkt ontstaan. Voor biologische varkenshouders in Nederland is dat gunstig. Ze ontvangen een hogere prijs. Al willen de afnemers van biologische varkens niets kwijt over het exacte niveau van de prijzen die ze betalen.


Gemiddelde voerwinst

Volgens Bakker bevindt de gemiddelde voerwinst bij biologische varkenshouders zich nu tussen de 50 en 60 euro per afgeleverd varken.

'De ruimte voor een verdere prijsstijgingen van biologische varkens is op dit moment beperkt. In de winkel is het verschil tussen regulier en biologisch vlees best groot. Dat moet niet verder toenemen, omdat het voor de consument dan minder aantrekkelijk is om voor biologisch te kiezen.'


Duitsland

Ondanks de toenemende vraag naar biologisch varkensvlees is er geen sprake van een eenduidig marktbeeld. In Nederland groeit de afzet van biologisch varkensvlees nauwelijks. De belangrijkste factor bij de grotere Europese vraag lijkt vooral de snelgroeiende consumptie van biologisch varkensvlees in Duitsland te zijn.

Volgens Bakker spelen hierbij de grote discountsupermarkten als Aldi en Lidl een grote rol. 'In Nederland is Albert Heijn vaak trendsetter bij marktveranderingen, maar in Duitsland vervullen de discounters die voortrekkersrol en zij zetten volop in op biologisch. Ik sluit niet uit dat corona een extra stimulans is voor de consument om voor biologisch te kiezen.'


Boer-tot-bordstrategie

De Groene Weg voorziet een verdere groei van de afzet van biologisch varkensvlees in Noordwest-Europa. Een belangrijke drijver daarbij is de boer-tot-bordstrategie die uitgaat van 25 procent biologische productie in 2030.

'Je mag verwachten dat nationale overheden daarop inspelen. Hopelijk door consumenten te stimuleren om voor biologisch te kiezen en niet door het verstrekken van subsidies aan boeren voor omschakeling naar biologische productie.'


Gesprek met varkenshouders

Vanwege de verwachte marktgroei staan bij De Groene Weg de seinen op groen voor het aannemen van nieuwe biologische varkenshouders. 'We gaan graag in gesprek met varkenshouders die denken aan omschakelen naar biologisch.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer