Europese perenpluk blijft ver achter

De perenoogst in Europa blijft ver achter bij voorgaande jaren, blijkt uit cijfers die zijn bekendgemaakt door de World Apple and Pear Association (Wapa) tijdens Prognosfruit.

Europese+perenpluk+blijft+ver+achter
© William Hoogteyling

Naar schatting oogsten Europese perentelers dit jaar 1,6 miljoen ton, wat bijna 30 procent minder is dan in 2020. Het afgelopen jaar was voor peren ook al een ietwat mager oogstseizoen. De teruggang ten opzichte van het driejarig gemiddelde is 27 procent.

De productie van Conference, een voor Nederland belangrijk ras, houdt Wapa op 805.000 ton ofwel 18 procent onder het niveau van vorig jaar. In de twee belangrijkste productielanden van dit ras – België en Nederland – ligt de oogst lager dan in 2020.


Gunstig voor prijsontwikkeling

Gerard van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), noemt de perenoogstprognose gunstig voor de prijsontwikkeling. Niet alleen de kleinere Conference-pluk speelt daarbij een rol, ook de sterke terugval van Italiaanse oogst van Abate Fetel. Die is ingezakt met 73 procent door onder andere vorst in het voorjaar.

'Abate Fetel is een in Duitsland veel gegeten peer', legt Van den Anker uit. 'We zijn daardoor een concurrent voor Conference op deze markt kwijt.' Bij de afzet van Conference richt Nederland zich vooral op Duitsland.


Grootste in EU

De ineenstorting van de Abate-productie in Italië is ook de oorzaak dat Nederland de grootste producent van peren in de Europese Unie (EU) is geworden.

Volgens de NFO-voorzitter toont dit aan dat Nederlandse telers, omdat ook zij extreme weersomstandigheden hebben moeten trotseren in het voorjaar, hun vak goed verstaan.


11,7 miljoen ton appels

De appeloogst in de EU komt dit jaar uit op 11,7 miljoen ton, blijkt verder uit de statistieken van Wapa. De raming valt 10 procent hoger uit dan de oogst van vorig jaar en 1 procent hoger dan het gemiddelde van afgelopen drie jaar. De productie van tweekleurige appels is juist kleiner.

Elstar en Jonagold, inclusief Jonagored en Red Jonaprince, zijn de grootste appelrassen in Nederland. De Europese oogst van het eerste ras is 10 procent gestegen. Ook de productie van Jonagold en mutanten zit in de lift. Omdat de Poolse pluk van Jonagored is gedaald en dit land erg actief is op de appelmarkt, ziet Van den Anker perspectief voor de Nederlandse appel.

Het grootste appelras in de EU is opnieuw Golden Delicious. Met 2,1 miljoen ton plukken telers dit jaar ruim 150.000 ton meer dan in 2020. Conference is verreweg het grootste ras bij de peren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer