Compostering bij afdoding fusarium effectiever dan vergisting
'Compostering leidt tot efficiëntere afdoding van fusarium in reststromen dan vergisting.' Zo verwoordde projectleider Anne van Diepeningen van Wageningen University & Research in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Haar conclusie heeft te maken met een onderzoek waarbij is gekeken naar de afdoding van schimmelsporen van Fusarium oxysporum, Fusarium solani en Fusarium proliferatum gemengd met plantenmateriaal en in uienbollen tijdens vergisting en compostering.
Tijdens de vergisting sterft het grootste deel van de schimmelsporen binnen tien dagen, maar een kleine fractie van de sporen overleeft meer dan drie weken. Met een gemiddelde verblijftijd van materiaal in een vergister van dertig dagen en soms dagelijkse toevoer én uitstroom uit de vergister is er dus een flinke kans dat effluent besmet is als er (zwaar) besmet plantenmateriaal wordt toegevoegd. Toegevoegde hele uien waren pas na circa 45 dagen verteerd.
Composteren
Bij compostering wordt de compost vaak meerdere malen omgezet om te zorgen dat alle materiaal enige dagen bij 60 à 65 graden Celsius wordt gecomposteerd. De overleving van de verschillende fusarium soorten is erg laag. Na één composteringsronde was er welgeteld één overlevende spore in alle herhalingen. Na twee rondes was er geen levend fusariummateriaal aanwezig.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (LH) #60816
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X590 (LH) #691673
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6210R (HA) #60704
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 6°10 %
-
Dinsdag22° / 7°10 %