Compostering+bij+afdoding+fusarium+effectiever+dan+vergisting
Nieuws
© Han Reindsen

Compostering bij afdoding fusarium effectiever dan vergisting

'Compostering leidt tot efficiëntere afdoding van fusarium in reststromen dan vergisting.' Zo verwoordde projectleider Anne van Diepeningen van Wageningen University & Research in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Haar conclusie heeft te maken met een onderzoek waarbij is gekeken naar de afdoding van schimmelsporen van Fusarium oxysporum, Fusarium solani en Fusarium proliferatum gemengd met plantenmateriaal en in uienbollen tijdens vergisting en compostering.

Tijdens de vergisting sterft het grootste deel van de schimmelsporen binnen tien dagen, maar een kleine fractie van de sporen overleeft meer dan drie weken. Met een gemiddelde verblijftijd van materiaal in een vergister van dertig dagen en soms dagelijkse toevoer én uitstroom uit de vergister is er dus een flinke kans dat effluent besmet is als er (zwaar) besmet plantenmateriaal wordt toegevoegd. Toegevoegde hele uien waren pas na circa 45 dagen verteerd.


Composteren

Bij compostering wordt de compost vaak meerdere malen omgezet om te zorgen dat alle materiaal enige dagen bij 60 à 65 graden Celsius wordt gecomposteerd. De overleving van de verschillende fusarium soorten is erg laag. Na één composteringsronde was er welgeteld één overlevende spore in alle herhalingen. Na twee rondes was er geen levend fusariummateriaal aanwezig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer