Bietentelers moeten boven op infectiedruk bladschimmels zitten

Op een groot aantal bietenpercelen is al een eerste bladschimmelbestrijding uitgevoerd. Zeker in risicogebieden en percelen met hoge infectiedruk moeten telers erbovenop zitten.

Bietentelers+moeten+boven+op+infectiedruk+bladschimmels+zitten
© IRS

De bespuitingen zijn vaak uitgevoerd op basis van gegevens van de bladschimmelsensoren en de verzonden attenderingen, BAS-app (Bieten Advies Systeem) en/of bladschimmelwaarschuwingen. Gezien de ervaringen van de laatste jaren is het noodzakelijk de situatie in de percelen goed te volgen. Telers met een sensor worden ondersteund door inzicht in de actuele infectiewaarden. De tijdige eerste bespuiting, maar ook de tweede zijn cruciaal voor de bladschimmelbeheersing.

In de periode juni-juli wordt veel nieuw blad gevormd. Vanwege de bladgroei kan het noodzakelijk zijn om ongeveer twee weken na de eerste bespuiting de tweede behandeling uit te voeren. 'Controleer het bietenperceel wekelijks op bladschimmelaantasting. Het eindresultaat van een geslaagde bladschimmelbeheersing wordt vaak in deze periode bepaald', meldt Cosun Beet Company.


Afwisseling

Telers moeten voldoende zorgen voor afwisseling van de middelen. Daarmee wordt resistentieontwikkeling door de schimmels voorkomen. Het advies is bij elke bespuiting een uitvloeier, zoals Promotor, toe te voegen. Dit versterkt de werking van het gewasbeschermingsmiddel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer