Machinaal coloradekevers meppen en verzamelen

De Colorado Beetle Catcher is een nieuwe machine die kevers van de aardappelplant mept en de insecten verzamelt. Het frontwerktuig komt volgend jaar op de markt. De presentatie van deze biologische bestrijdingsmethode van coloradokevers gebeurde online tijdens de BioVelddagen.

Het basisidee voor de Colorado Beetle Catcher is afkomstig van bodemkundige en voormalig hobbyboer Joris van der Kamp. 'Ik had in 2019 een mooi perceel met aardappelen, maar de druk van de coloradokever was enorm groot.'

Van der Kamp deed echt alles wat je als biologische boer maar kunt doen om de insecten te bestrijden, maar niets hielp. 'Ik zag toen wel dat kevers die van het blad vielen, zich een tijdje dood hielden op de grond. Het idee ontstond toen bij mij om van dat natuurlijke gedrag gebruik te maken.'


Op de markt

Van der Kamp zocht contact met enkele andere telers en machinebouwers. In een serie bijeenkomsten werden zijn ideeën besproken en verder doorontwikkeld. Het project kreeg financiële steun van provincie Flevoland. Een prototype draait nu proefrondjes over diverse percelen.

Tot grote tevredenheid van de initiatiefnemer. 'Ik denk dat we nu zo'n 70 procent van alle kevers en larven vangen. In details zullen we de machine nog wel perfectioneren, maar in principe is de Colorado Beetle Catcher klaar om volgend jaar op de markt te komen.'


Ware plaag

De online presentatie van de machine tijdens de BioVelddagen 2021 heeft al veel positieve reacties opgeleverd bij Van der Kamp en de machinebouwers van Fieldworkers. 'Je ziet dat mede door de droge zomers van de afgelopen jaren de druk van de coloradokever groter wordt en een ware plaag kan vormen. Chemisch bestrijden is al lastig, voor biologische telers is dit dus helemaal een uitdaging. Met deze machine kunnen we die uitdaging zeker aan.'

Meer informatie over onder meer de Colorado Beetle Catcher, demonstraties en veldexcursies is te vinden op biovelddagen.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer