Aeres test opnieuw fertigatie in aardappelen

In een fertigatieproef vergelijkt Aeres Hogeschool in aardappelen schema's met vier stikstoftrappen en twee verschillende fosfaatniveaus. De vochttoevoer gebeurt op basis van bodemvochtsensoren. De proef wordt uitgevoerd met drie gangbare tetraploïde rassen en een nieuw diploïd nummer.

Aeres+test+opnieuw+fertigatie+in+aardappelen
© Haijo Dodde

In een proefperceel op de onderwijsleerkavel van Aeres Hogeschool vlakbij het Flevolandse Dronten geeft Michiel Klaassen uitleg aan Christiaan van Mechelen en Martijn Kroeze over de wirwar van slangen tussen de aardappelruggen. 'Voor elk object dat we hier behandelen, loopt een aparte slang rechtstreeks naar de doseerunit. We kunnen zo elk veldje exact voorzien van water en verschillende doseringen vloeibare meststoffen.'

Van Mechelen en Kroeze zijn werkzaam bij pootgoedteler Leo Overbeeke in Dronten. Zij zijn uitgenodigd om de proefopstelling met drie herhalingen van de fertigatieproef van Aeres Hogeschool te bekijken. Hun werkgever is samen met collega-pootgoedteler Jasper Muller uit Emmeloord en aardappelveredelingsbedrijf Solynta partner in het onderzoek. Docent en onderzoeker Klaassen coördineert het geheel namens Aeres Hogeschool.

De fertigatieproef is onderdeel van een driejarig POP3-project dat is ingediend via provincie Flevoland. Doel is uitzoeken wat mogelijk is met fertigatie in de aardappelteelt en wat de beste strategie is. De proef is vorig jaar uitgevoerd met diploïde aardappelrassen van Solynta geteeld uit plantjes. Voor dit jaar is gekozen om naast pootgoed van een diploïd ras ook de standaardrassen Fontane, Markies en Annabelle in de objecten op te nemen.

In deze proef doen we ook ervaring op met diploïde aardappelen

Michiel Klaassen, docent en onderzoeker Aeres Hogeschool

Extra inzichten

'Met deze proef willen wij extra inzicht krijgen in de toepassingsmogelijkheden van fertigatie voor de teelt van aardappelen op basis van pootgoed. De ontwikkeling van planten uit pootgoed is anders dan uit zaailingen die wij vorig jaar hebben gebruikt', geeft Klaassen aan.

Het doseren van de meststoffen en het toedienen van vocht begint volgens Klaassen vanaf deze week. De afgifte van water wordt automatisch ingesteld via bodemvochtsensoren. Het is de bedoeling om de stikstofgift te variëren van 0 tot 100 procent van de behoefte en daaraan twee fosfaatniveaus te koppelen. 'Gedurende het groeiseizoen gaan we de bladoppervlakontwikkeling per ras in de acht verschillende objecten nauwlettend volgen en ook meten we de chlorofylgehalten in het blad.'


Optimale giften

Uiteindelijk worden van de proefvelden de opbrengsten bepaald en daarbij ook de kwaliteit van de geoogste aardappelen. Klaassen: 'We hopen dan meer te kunnen zeggen over de meerwaarde van fertigatie en ook over de optimale giften voor stikstof en fosfaat. Verder doen we opnieuw ervaring op met de teelt van diploïde aardappelen en kunnen we beter een vergelijking maken met de teelt van de gangbare tetraploïde rassen.'

De docent en onderzoeker van Aeres Hogeschool meldt tot slot dat het fertigatieproject naast de functie van een officiële proef in drie herhalingen ook dient als demonstratieobject. 'We bieden de mogelijkheid voor studenten en geïnteresseerden om onze onderwijsleerkavel op afspraak te komen bezoeken en om ze bij te praten over onze ervaringen in dit onderzoek tot dusver.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer