WUR: patent op veredeling kan zinvol zijn voor landbouw

Patent op basis van innovatieve plantenveredeling kan volgens Wageningen University & Research (WUR) bijdragen aan verduurzaming van de landbouw.

WUR%3A+patent+op+veredeling+kan+zinvol+zijn+voor+landbouw
© Wageningen University en Research

Bescherming van intellectueel eigendom van veredelaars kan worden gebruikt om zeker te stellen dat gewassen worden geteeld volgens goede landbouwpraktijk. Zo kan het leiden tot een duurzamere voedselproductie, betogen onderzoekers van WUR.

Het debat rond patenten op planteigenschappen richt zich momenteel vooral op de risico’s van monopolies van grote multinationals en de mogelijk nadelige effecten daarvan op voedselsystemen. Dit debat kan zinvol worden verbreed naar de kansen om agroketens te verduurzamen.


Machtspositie

In een recent gepubliceerd verslag in Agronomy houden WUR-onderzoekers zich bezig met de verenigbaarheid van systemen om het intellectueel eigendom van veredelaars te beschermen en de landbouw te verduurzamen. Het debat rond voor- en nadelen van innovatieve veredelingstechnieken richt zich nu onder andere op de vrees dat multinationals patenten kunnen misbruiken om een machtspositie op te bouwen.

De auteurs stellen dat een brede toegang tot nieuwe technologieën en kennis moet worden gewaarborgd. Tegelijkertijd pleiten zij ervoor om binnen het debat ook te kijken naar de kansen die intellectueel eigendom van innovatieve veredelingstechnieken kan bieden in het verduurzamen van de landbouw.


Weerbaarheid gewas

Intellectueel eigendom bestaat in verschillende vormen, van kwekersrecht of patenten op rassen tot merknamen en contractteelt. WUR-onderzoekers laten zien dat je deze systemen, die zijn opgezet om als veredelaar gedane investeringen te kunnen terugverdienen, ook kunt inzetten om toe te zien dat rassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen zodanig worden geteeld, dat de weerbaarheid niet wordt doorbroken. Dit kan grote voordelen opleveren voor de verduurzaming van de teelt.

De auteurs bespreken voorbeelden van dergelijk gebruik van intellectueel eigendom voor mais die resistent is tegen bepaalde insecten. Net als voor aardappel die resistent is tegen de aardappelziekte phytophthora. In beide voorbeelden hoeft een boer op de lange termijn veel minder te spuiten of is er beduidend minder opbrengstschade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer