Paul Polman: 'Corona legt zwakte voedselsysteem bloot'

De coronapandemie legt meer dan ooit de zwakte van ons voedselsysteem bloot. Dat is de stellige overtuiging van Paul Polman, de voormalig topman van Unilever.

Paul+Polman%3A+%27Corona+legt+zwakte+voedselsysteem+bloot%27
© Tony Tati

Hij was woensdag de belangrijkste spreker tijdens de conferentie 'Pioneering the new normal' bij Eosta in Waddinxveen. Eosta is een distributeur van verse biologische groente en fruit.

De conferentie ging over de toekomst van voeding en ondernemerschap in het 'post-coronatijdperk'. De verschillende sprekers hopen dat er een nieuw normaal ontstaat waarin ondernemingen zich niet alleen laten leiden door winst, maar ook rekening houden met sociale en ecologische aspecten.


Op het matje

En dat is volgens de deelnemers al gaande. Er werd verwezen naar grote bedrijven die door de rechter op het matje worden geroepen, zoals in de zaak van Milieudefensie tegen Shell. Duitsland heeft een wetsontwerp klaarliggen dat bedrijven een maatschappelijk zorgplicht oplegt. Het Wereld Economisch Forum (WEF) dringt aan op een 'Great Reset' waarin de menselijke, sociale en ecologische gezondheid tot prioriteit worden gemaakt van de economie.

De hoop onder de aanwezigen is dat het kortetermijndenken van aandeelhouders stopt. 'We moeten gaan werken met een winstdefinitie waarbij mens, maatschappij en milieu allemaal winnen', zei CEO Volkert Engelsman van Eosta.


Leiderschap gevraagd

Volgens Polman is er moedig leiderschap voor nodig. 'CEO's moeten beseffen dat ze niet werken voor zichzelf of hun aandeelhouders, maar voor de toekomst van de mensheid. Bedrijven die meer geven dan dat ze nemen zijn zeldzaam.'

Polman is hoopvol dat er een snelle verandering komt. 'Covid-19 heeft laten zien dat we heel snel actie kunnen nemen, als de noodzaak wordt gevoeld. Kunnen we dat gevoel ook inzetten om klimaatverandering en de andere ontwikkelingsdoelen aan te pakken?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer