'Wereld heeft Markerwaard nodig'

Nederland moet de Markerwaard alsnog aanleggen. De landbouwgrond die dat oplevert, is mondiaal broodnodig. Tot 2050 moet de voedselproductie wereldwijd met 70 procent stijgen, aldus de Verenigde Naties (VN). Ons land kan een toonaangevende rol spelen, stelt Leo Q. Onderwater.

%27Wereld+heeft+Markerwaard+nodig%27
© ANP

Na de Floriade van Zoetermeer (1992), Hoofddorp (2002) en Venlo (2012) is Almere in 2022 aan de beurt om een financiële miskleun met zich mee te torsen. Floriade bv heeft onlangs een claim van 15 miljoen euro bij de gemeente neergelegd om de budgetoverschrijding te kunnen afdekken.

Toenmalig burgemeester Annemarie Jorritsma heeft bij de toekenning aan Almere beweerd dat de Floriade 2022 een enorme impuls zou betekenen voor de ontwikkeling. Almere zou het anders aanpakken. De Floriade is immers het uitgangspunt voor een nieuwe woonwijk.


Promoten

Zo'n argument was er ook in Venlo, waar het Floriadeterrein zou worden gebruikt voor een kantorenpark dat nauwelijks van de grond is gekomen. De Nederlandse Tuinbouwraad doet er verstandig aan de aanleg van de Markerwaard te promoten en de gelden van de Floriade daaraan te besteden.

Op allerlei plekken zijn de laatste decennia akkers en weilanden geofferd voor stedelijke uitbreidingen of het creëren van 'natuur'

Leo Q. Onderwater, architect en stedenbouwkundige

Met de investering van enkele miljarden euro's in de Markerwaard, met een oppervlakte van 40.000 hectare, kan 20.000 hectare relatief goedkope vruchtbare landbouwgrond worden aangelegd.


Voedselproductie

Die grond is nodig om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. Schattingen van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN geven aan dat tot 2050 de voedselproductie wereldwijd met 70 procent moet stijgen om alle monden te voeden. De vraag naar eieren, melk, vlees en andere land- en tuinbouwproducten zal explosief toenemen.

Nederland moet gelet op de gunstige klimatologische, agrogeologische en geohydrologische omstandigheden een toonaangevende rol blijven spelen in de mondiale voedselproductie. Op allerlei plekken zijn de laatste decennia akkers en weilanden geofferd voor stedelijke uitbreidingen of het creëren van 'natuur'.

De suggestie om grootschalig te bouwen in Friese veenweiden is onverstandig. Bestem de hoger gelegen zandgronden van Noord-Limburg, Oost-Brabant en Gelderland voor woningbouw en verplaats agrarische bedrijven naar de Markerwaard.


Zuiderzeeproject

Het verlies aan land- en tuinbouwgrond moet worden gecompenseerd door de aanleg van de Markerwaard als logisch sluitstuk van het Zuiderzeeproject.

Een deel van de Markerwaard moet in noodgevallen overtollig water herbergen. Een oppervlakte van 5.000 hectare heeft daarom een aquatisch en terrestrisch karakter en dient ook als inundatiegebied. Een gebied van 7.000 hectare kan worden ingericht voor bosbouw.


Recreatiestranden

De Markerwaard kan daarnaast voorzien in recreatiestranden, twee steden van 30.000 en 60.000 inwoners, omringd door stadsbossen, in (vaar)wegen en een spoorlijn vanaf Almere naar Purmerend en Hoorn. Ter vervanging van Schiphol kan zelfs een kleine luchthaven worden opgenomen. Waarom moet een klein land een van de grootste luchthavens van Europa hebben?

Het door kabinet-Kok II genomen besluit om niet voor 2030 over te gaan tot de aanleg van de Markerwaard, moet worden heroverwogen. Want als er ooit de noodzaak was voor landaanwinning, dan is het nu.

Eerder gepubliceerd in het AD


Leo Q. Onderwater
architect en stedenbouwkundige

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer