Rijk steekt 162 miljoen euro in Gelderse stikstofaanpak

Provincie Gelderland krijgt 162 miljoen euro van het Rijk voor extra maatregelen om stikstofgevoelige natuur te herstellen. Het bedrag is voor maatregelen die de komende drie jaar worden genomen.

Rijk+steekt+162+miljoen+euro+in+Gelderse+stikstofaanpak
© Dirk Hol

Het geld is een onderdeel van de tienjarige stikstofaanpak van provincies en het Rijk. Deze aanpak moet de hoeveelheid stikstof terugdringen en ervoor zorgen dat het in 2030 aantoonbaar beter gaat met stikstofgevoelige natuur.

Met de Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS) loopt de provincie landelijk gezien voor wat betreft stikstofaanpak. Het extra geld vanuit de Rijksoverheid moet dit nog verder versnellen. Gedeputeerde Peter Drenth (CDA): 'Met deze bijdrage van het Rijk kunnen we het herstel van de natuur nog voortvarender oppakken, passend bij onze Gelderse stikstofaanpak.'

Grootste Natura 2000-gebieden

Met de Veluwe en Rijntakken is provincie Gelderland verantwoordelijk voor de twee grootste Nederlandse Natura 2000-gebieden op het vasteland. Daarnaast heeft Gelderland nog talloze kleinere natuurgebieden. Drenth: 'We zitten niet stil. De grootste uitdaging ligt op de Veluwe. We zijn volop bezig om de natuur te herstellen en te werken aan een gezonde en leefbare Veluwe van de toekomst.'

Recent nog vroeg Gelderland het kabinet om een aparte status voor de Veluwe bij het oplossen van de stikstofproblematiek. Door geld vrij te maken voor het gebied is het volgens de provincie mogelijk om veel meer stikstof te reduceren.

Maatregelen specifiek gericht op de Veluwe zijn het meest effectief, bleek recent uit onderzoek van Wageningen University & Research. Voor de Veluwe betekent dit dat de agrarische sector bijvoorbeeld moet zorg voor meer koeien in de wei en het scheiden van mest en urine van vee.

Ook geld voor landbouw

Met het nu beschikbaar gestelde geld begint Gelderland met maatregelen voor het herstel van bossen, heiden, stuifzanden, beken en vennen op de Veluwe, in de Rijntakken en de Achterhoek. Ook wordt een deel van het budget gebruikt voor maatregelen op het gebied van hydrologie, faunapassages en geleiding van recreatie.

Bovendien worden in de directe omgeving van natuurgebieden agrarische initiatieven ondersteund voor natuurinclusieve landbouw. Als voorbeeld noemt Gelderland het agrarische gebied tussen de Veluwe en de IJssel. Daar zoeken twaalf boeren samen met verpachters uit hoe ze biodiversiteit kunnen vergroten. Doel is te komen tot een natuurinclusieve landbouw, gericht op een gezonde bodem, kringloop, natuur en landschap, maar met een goed verdienmodel als belangrijke randvoorwaarde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer