Netwerk Praktijkbedrijven van start

Samen aan de bak voor minder methaan en ammoniak. Dat is het motto van de tien onderzoeksbedrijven, dertig demonstratiebedrijven en 76 ambassadeurs in Netwerk Praktijkbedrijven. Gedreven melkveehouders door heel Nederland, die samen leren, onderzoeken en ontwikkelen om emissiereductiedoelen te realiseren.

Netwerk+Praktijkbedrijven+van+start
© De Heus

In Netwerk Praktijkbedrijven gaan 116 melkveebedrijven de uitdaging aan om hun ammoniak- en methaanemissies fors te reduceren. De komende vier jaar combineren zij praktijkonderzoek en een integrale aanpak om een pakket samen te stellen van haalbare en betaalbare maatregelen die op beide doelen effect hebben. Tijdens hun leerroute inspireren zij collega-melkveehouders en staan zij hen terzijde om ook aan de slag te gaan.

De veertig onderzoeks- en demonstratiebedrijven van het netwerk vormen een representatieve afspiegeling van de melkveehouders in Nederland. Daarnaast zijn er nog 76 ambassadeurs, verspreid over het hele land. De bedrijven verschillen in grondsoort, type bedrijf, omvang en landelijke spreiding. Ook de leerstijlen en kennisniveaus van de deelnemers verschillen. In principe kan iedere melkveehouder in Nederland zich spiegelen aan minstens een van deze bedrijven, zowel wat betreft bedrijfskenmerken als op persoonlijk vlak en ontwikkeling.


Meer grip

Melkveehouder Doede Hettinga uit het Friese Klooster-Lidlum heeft een van de tien onderzoeksbedrijven. 'Ik doe mee aan het netwerk om meer grip te krijgen op methaanemissie. Controle krijgen op de uitstoot van broeikasgassen zie ik dan ook als mijn grootste uitdaging als melkveehouder. Eén maatregel die ik al toepas om ammoniak- en methaanemissies te reduceren, is het systeem van Nieuw Nederlands Weiden. Daarbij weid ik iedere dag op een ander perceel.'

Het eerste projectjaar, 2021, staat bij de veertig deelnemers in het teken van elkaar en zichzelf leren kennen. Vanaf het tweede projectjaar zullen zij hun deuren ook vaker opengooien voor melkveehouders en adviseurs buiten het netwerk.


Netwerk Praktijkbedrijven is een initiatief van LTO Noord en Wageningen Livestock Research. De financiering is afkomstig van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De uitvoering en het gezamenlijk projectleiderschap zijn neergelegd bij LTO Noord en Wageningen Livestock Research. Het project maakt deel uit van de programmatische aanpak 'Integraal aanpakken' als onderdeel van het LNV-klimaatbeleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer