Bronmaatregelen geven 10 procent minder ammoniak

Met het doorvoeren van drie bronmaatregelen kan de melkveehouderij 10 procent ammoniakreductie behalen. Daarbij worden geen onwenselijke neveneffecten verwacht. Dat meldt de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM).

Bronmaatregelen+geven+10+procent+minder+ammoniak
© NieuweOogst

De CDM analyseerde in opdracht van het ministerie van LNV de effecten van drie maatregelen voor vermindering van de ammoniakuitstoot. Deze maatregelen waren al door het kabinet aangekondigd. Het gaat daarbij om het verminderen van het ruweiwitgehalte van het melkveerantsoen naar gemiddeld 160 gram per kilo droge stof op sectorniveau, 180 uur extra beweiding en het verdunnen van de mest, waarbij twee delen mest worden aangelengd met één deel water.

Met die drie maatregelen wordt vanaf 2025 jaarlijks 4,6 tot 5,2 kiloton ammoniak gereduceerd. Dit komt neer op een ammoniakreductie van 9 tot 10 procent, zo becijferde de CDM. De grootste hap hiervan wordt genomen door het verlagen van het ruweiwitgehalte, wat leidt tot een daling van 4 procent op sectorniveau. Hierdoor neemt de ammoniakemissie af met 3,5 kiloton per jaar.


Effecten van verschillende maatregelen

Door het gemiddelde aantal uren weidegang te vergroten met 180 uur neemt de ammoniakemissie met 0,7 kiloton af per jaar. Door drijfmest verdund met water toe te dienen via zodenbemesting op 50 procent van het areaal grasland op zandgronden, neemt de ammoniakemissie naar verwachting af met 0,4 tot 1,0 kiloton per jaar. Hier is het probleem dat de meetgegevens over de effectiviteit van het verdunnen van mest ontbreken, vandaar dat een grove schatting is gedaan.

Alle drie de bronmaatregelen vergen aandacht van de ondernemer. Zo vragen het extra beweiden en het verlagen van het ruweiwitgehalte goed overleg met de voeradviseur. Het mengen van mest met water vraagt soms om wateropslag, wat deze maatregel relatief duur maakt. Voor de andere maatregelen is geen financiële investering nodig, maar wel extra kennis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer