'In zijn onderbroek'

'Mama, er staat een klant bij de melktap. Ik ga helpen', roept Olle en rent de trap af. Ik geef Roos snel een nachtzoen en roep naar beneden: 'Maar je moet naar bed.' Te laat. De buitendeur klapt dicht en ik zie Olle in zijn onderbroek over het erf rennen. Hij is er maar druk mee.

%27In+zijn+onderbroek%27
© Studio Kastermans

In principe is het idee van een melktap en een kaasautomaat dat klanten zélf de boerderijproducten kunnen pakken, maar omdat het nieuw is, blijkt er in de praktijk nog veel hulp nodig. Heus hangen er uitgebreide gebruiksaanwijzingen (met picto's) op de apparaten, maar op de een of andere manier zien mensen deze over het hoofd en beginnen ze direct op allerlei knoppen te drukken.

Of ze openen precies dat ene vakje waar geen kaas ligt. Of ze staan zo druk te kletsen dat ze niet zien dat het vakje opent… en weer dicht gaat. Dan word ik erbij geroepen om het apparaat te openen en ze alsnog van een pond belegen te voorzien.

Wel gezellig, daar niet van. Ik spreek alle klanten uit de omgeving en kan ons verhaal over de producten goed kwijt. Maar omdat de winkelruimte elke dag van 7 uur 'ochtends tot 9 uur 's avonds geopend is, voel ik me continu alert. Staan er klanten? Kunnen ze het zelf? Het duurt nu wel heel lang, moet ik niet even gaan kijken? Beginnerszenuwen.

Ik spreek alle klanten uit de omgeving en kan ons verhaal over de producten goed kwijt

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Ilpendam

Het is wel leuk om te zien dat het loopt. We zien mensen terugkeren, maar ook nieuwe gezichten. En als ik door Ilpendam rijd, roepen basisschoolkinderen: 'He boerin, jouw kaas en melk zijn echt lekker.' Betere reclame is er niet.
Maar natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Zo was op zaterdagmiddag de melktap al leeg en was net de melkrijder geweest. En op zondagochtend versliepen we ons, waardoor de eerste klant om 8 uur voor een dichte deur stond.

Ik hoorde haar roepen, vloog uit bed en riep Olle. 'Kun jij naar de winkel rennen? Ik sta nog in mijn ondergoed.' Olle keek verontwaardigd. 'Ik toch ook?' 'Ja, maar jouw onderbroek is mooier.' Mokkend hoorde ik hem de klant begroeten. 'Mijn moeder durft niet naar buiten in haar onderbroek. Ze is echt een schijtluis.'


Hanna Hilhorstbiologisch boerin in Ilpendam

@HannaHilhorst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer