Twintig Limburgse boeren en telers melden schade na wateroverlast

Verzekeraar Vereinigte Hagel heeft ruim twintig schademeldingen ontvangen van boeren en telers uit Limburg na het noodweer van de afgelopen dagen. Uit Belgisch Limburg kwam een zelfde aantal schademeldingen binnen.

Twintig+Limburgse+boeren+en+telers+melden+schade+na+wateroverlast
© Bert Merx

Akkerbouwers met aardappelen, bieten en graan, en vollegrondsgroente- en bessentelers hebben vooral contact opgenomen met de verzekeraar. Over schadebedragen kan directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel nog niets zeggen.

'Dat is nog te vroeg. Schade-experts gaan volgende week de schade inventariseren, nadat het water is gezakt', geeft Schreuder aan. Hij verwacht nog meer schademeldingen te krijgen. 'Telers proberen nu nog te redden wat er te redden valt. Ze hebben vier dagen de tijd om schade te melden.'


Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Tientallen kersentelers hebben schade geleden. Het beeld is heel divers, schetst voorzitter Eric Huids van NFO Kring Limburg. Waar sommige telers 10 procent van hun kersen als vernietigd kunnen beschouwen, is bij andere het hele areaal verloren gegaan.


Beschimmelde kersen bij wateroverlast in Limburg
Beschimmelde kersen bij wateroverlast in Limburg © Eric Huids

Zelfs onder kap zijn de kersen gebarsten of beschimmeld, laat de bestuurder van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) weten. 'Het is waardeloos. Doordat het heel langdurig heeft geregend, is het spatwater er toch doorheen gekomen. Ook in aardbeien, rode bes en pruimen is schade geconstateerd.


Bij Interpolis is het rustig als het gaat om schademeldingen vanuit Zuid-Nederland, meldt agro-woordvoerder Annemarie van Dam. 'We hebben nagenoeg geen meldingen binnengekregen. In het gebied staan niet zoveel kassen. En boeren met open teelten zijn niet bij ons verzekerd, want wij hebben geen bredeweersverzekering.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer