Verzekeraars: schade Limburg honderden miljoenen euro's

Verzekeraars verwachten dat de schade door wateroverlast in Limburg in de 'honderden miljoenen euro's' loopt.

Verzekeraars%3A+schade+Limburg+honderden+miljoenen+euro%27s
© Eric Huids

Het kan volgens het Verbond van Verzekeraars nog twee weken duren voordat er een exacter beeld is van de totale verzekerde schade. 'Eerst moet het water zakken, moeten mensen terug hun huis in en moeten schade-experts langs zijn geweest', aldus de koepelorganisatie die spreekt namens Nederlandse verzekeringsbedrijven.

Aanvankelijk had de verzekeringskoepel het over 'een veelvoud van 10 miljoen euro' aan schade. Burgemeester Daan Prevoo van het zwaar getroffen Valkenburg aan de Geul maakte bekend dat in zijn gemeente alleen al 400 miljoen euro schade is door de wateroverlast. Het gaat daar naar schatting om 200 miljoen euro materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt vooral door bedrijven die de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.


Overstromingen beperkt gebleven

De claims gaan tot nu toe vooral over extreme neerslag, zegt de verzekeringskoepel. 'Maar dat kan nog veranderen. We zien ook overstromingsschades.' Volgens een woordvoerder zijn overstromingen uiteindelijk beperkt gebleven tot een klein gebied en waren er meer gemeenten die last hadden van de extreme regenval.

Veel verzekeraars dekken de schade aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg, meldde het Verbond van Verzekeraars vorige week al. Dit geldt ook voor auto's die casco of allrisk verzekerd zijn. Ook schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit valt over het algemeen onder de polisvoorwaarden. Het verbond verwacht geen problemen bij de verzekeraars rond het uitkeren van geld.


Oogsten mislukt

Ook bij Limburgse groente- en fruittelers loopt de schade door de zware regenval in de miljoenen euro's. Boerenverzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel zegt dat waarschijnlijk hele oogsten zijn mislukt door de vele neerslag. Bij de naar eigen zeggen grootste verzekeraar voor telers in Europa meldden zich tot nu toe bijna dertig Limburgse boeren met waterschade. Daar zouden volgens directeur Jan Schreuder 'misschien nog een aantal' bij kunnen komen.


Ongeveer 15 procent van de Limburgse grond voor groente-, fruit-, boom- en sierteelt is via Vereinigte Hagel verzekerd voor extreem weer. Daar is bij regen sprake van als er minimaal 50 millimeter in 24 uur is gevallen of 85 millimeter binnen 48 uur. Tegen overstromingen kan volgens de verzekeraar niet worden verzekerd. 'Iedereen zegt: 'Dat hoort bij de overheid'', aldus Schreuder.

Het verschilt volgens de boerenverzekeraar per gewas hoe schadelijk de vele regenval is. 'Er zijn gewassen, zoals aardappelen, die na 24 uur onder water helemaal weg zijn. Dan is de schade 100 procent.' Ook kersen zijn volgens de directeur kwetsbaar, omdat die barsten nadat boomgaarden onder water komen te staan. Vereinigte Hagel vergoedt de opbrengst die de boer eigenlijk voor zijn oogst zou krijgen.


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer